01.07.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

BLISKI ISTOK

U UTORAK SE SUSREĆU SHARON I ABBAS


Izraelski premijer Ariel Sharon i palestinski premijer Mohammad Abbas sastat će se u utorak kako bi se dogovorili o slijedećim potezima u ostvarivanju mira na Bliskom istoku. Nakon što se Izraelska vojska u ponedjeljak povukla iz pojasa Gaze, uskoro bi se, prema mirovnom planu, trebala povući i iz Betlehema.
Sumnju u pozitivnu provedbu mirovnog plana pojačali su novi izgredi, do kojih je došlo unatoč potpisanom primirju. Naime, u ponedjeljak su otpadnici jedne palestinske militantne skupine usmrtili jednog građevinskog radnika, bugarskog porijekla. Dok su u utorak Izraelski vojnici usmrtili Palestinca koji je na njih iz pištolja prvi otvorio vatru. Izraelska vojska prijavila je još pet oružanih incidenata, ali srećom su prošli bez žrtava.
Ariel Sharon izrazio je otvorenu sumnju da će Hammas tromjesečno primirje iskoristiti za pregrupiranje te pripreme za nove napade na Izrael, dok će on izgubiti trenutne povoljne pozicije pregovarajući o miru do kojeg neće doći. No, sigurno je samo da je američki predsjednik George W. Bush jako zadovoljan razvojem situacije i nastavkom pregovora dvaju premijera, što je u njegovo ime rekao glasnogovornik Bijele kuće, Ari Fleischer .

Vezane vijesti

Mirovni plan u Siriji posrće, Rusija upozorava na "urote"

Mirovni plan u Siriji posrće, Rusija upozorava na "urote"

Pobunjenici i snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu intenziviraju borbe u Siriji i više teže ostvarenju vojnih ciljeva nego mirnome… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika