17.05.2007. / 12:10

Autor: Martina Zeković

POVIJESNI PRIJELAZ GRANICE

Južna i Sjeverna Koreja nakon 50 godina otvorile željezničku prugu

Nakon više od 50 godina, prvi putnici vlakom su prešli granicu Sjeverne i Južne Koreje. Dva vlaka, svaki sa 150 putnika, krenuli su iz Južne i Sjeverne Koreje. Naime, tamošnji željeznički sustav koji je vezao dvije zemlje, prekinut je tijekom Korejskog rata (1950.-1953.).

Ovakva odluka proizlašla je iz zabrinutosti za neuspjeh Sjeverne Koreje da implementira obećanje o zatvaranju svog glavnog nuklearnog postrojenja. Pyongyang je obećao da će do 14. travnja zatvoriti reaktor Yongbyon u zamjenu za gorivo koje će mu se slati iz SAD-a, Kine, Južne Koreje, Japana i Rusije. Pregovori su, međutim, prekinuti u ožujku kada su se zemlje međusobno posvađale oko transfera novca koji su SAD i Sjeverna Koreja zaledile u banci u Macau.

U Južnoj Koreji nadaju se da će ovim činom savladati nasljeđe Hladnog rata. Sjeverna Koreja nada se da je ovo put koji vodi ka unifikaciji. Iako je Jug nastojao dogovoriti češće željezničko povezivanje, Sjever je pristao samo na probnu vožnju za koju je Južna Koreja platila visoku cijenu. Naime, Južna će Koreja opskrbljavati Sjevernu sa 80 milijuna ekonomske pomoći za razvoj lake industrije.

Granica i dalje ostaje teško minirana, osim onog dijela kojim prolaze tračnice. Pruga između dvije zemlje povezana je još prije dvije godine i povezuje postaju Munsan u Južnoj koreji sa postajom Kaesong u Sjevernoj. Druga pruga veže postaju Jejin sa sjevernokorejskom postajom Kumgang.

Pyongyang ne priznaje granice koje su nakon Korejskog rata ucrtali Ujedinjeni narodi. Obje zemlje od ove željeznice očekuju koristi. Južna Koreja, jer za nju to znači prijevoz dobara koje proizvodi jeftina sjevernokorejska radna snaga, a Seoul se nada da će jednoga dana ovom željeznicom doći do Transsibirske pruge koja povezuje Kinu s Europom.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika