17.05.2007. / 12:31

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Odbor za ravnopravnost spolova prozvao Čobankovića i njegovog glasnogovornika

Napominje se da je Pavićeva uvreda diskriminacijska na dvije razine - na temelju spola i na temelju bračnog i obiteljskog statusa, a obje su izričito zabranjene hrvatskim Ustavom i zakonima

Ministru poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petru Čobankoviću Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora uputio je otvoreno pismo u kojemu od njega i njegova glasnogovornika Mladena Pavića traži javnu ispriku zbog uvrede koju je Pavić prošli tjedan uputio saborskoj zastupnici Ljubici Lalić.

Napominje se da je Pavićeva uvreda diskriminacijska na dvije razine - na temelju spola i na temelju bračnog i obiteljskog statusa, a obje su izričito zabranjene hrvatskim Ustavom i zakonima. Sporedno je u cijeloj situaciji to što je gospođa Lalić poznata i uvažena javna osoba, saborska zastupnica, ali ako se prema njoj ovako odnosite što mogu očekivati mnoge druge žene koje se također svakodnevno susreću i suočavaju s primitivizmom i stereotipima od strane osoba poput Vašeg glasnogovornika, stoji u pismu koje je potpisala Gordana Sobol, predsjednica Odbora.

Također se dodaje da svako primitivno komentiranje pojedinaca i njihovog životnog izbora zaslužuju osudu, a pogotovo kada dolaze od strane najviših državnih službenika. Ako ne dođe do javne isprike, naglašava se, Odbor će smatrati da je glasnogovornik izrekao službeni stav Ministarstva, što zahtjeva reakciju premijera Ive Sanadera.

Glasnogovornik Pavić je komentirajući stavove Ljubice Lalić o svinjskoj kugi izjavio novinama ovih dana da ''Ljubica Lalić nema pojma o čemu govori i od nje nećete čuti nikada ništa pametno" te da "samo oni koji nemaju vlastiti privatni život komentiraju ponašanje drugih". Lalić je Pavićev istup nazvala arogantnim i bezobraznim. Naglasila ja da u kritikama rada Ministarstva nije željela komentirati ničiji privatni život, pa ni, kako su prenijeli mediji, navodnu Čobankovićevu sklonost kocki, već činjenicu da je nastao problem u svinjogojstvu zbog necijepljenja svinja.

Pavić se pismenom putem ispričao Ljubici Lalić te joj poslao cvijeće. Istaknuo je kako mu nije bila namjera upuštati se u ''verbalnu polemiku osobne razine putem medija''. Uz molbu da ispriku prihvati, napominje da je cvijeće gesta isprike za sve što je doživjela kao osobnu uvredu. Ona je na to kazala da se Pavić ispričao ''pod pritiskom javnosti i nadređenih''.

 Nakon toga je istaknula je kako bi joj zadovoljština bila kada bi se ispričao preko medija, kao što ju je i uvrijedio, a potpuna satisfakcija bila bi rješavanje problema u svinjogojstvu.

 

Vezane vijesti

Kosor: Čobanković mi nije najavio da će otići iz politike

Kosor: Čobanković mi nije najavio da će otići iz politike

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas kako joj potpredsjednik stranke Petar Čobanković nije najavio da će otići iz politike te da s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika