17.05.2007. / 15:09

Autor: Marijana Zrinjski

HRT

Vanja Sutlić je novi ravnatelj HRT-a

Vijećnica Darinka Janjanin žalila se kako ju je novinarka HRT-a Branka Šeparović telefonski pola sata uvjeravala da glasa za Vanju Sutlića. Sutlić je to kratko komentirao: "Žao mi je što joj niste spustili slušalicu".

Zamjenik bivšeg ravnatelja HRT-a. Mirka Galića, Vanja Sutlić tijesnom većinom u četvrtak izabran je za novog glavnog ravnatelja HRT-a. Programsko vijeće tajnim glasovanjem izabralo je u drugom krugu glasovanja Sutlića na mandat od četiri godine. Za njega je ruku diglo osam od deset članova Vijeća, upravo koliko je bilo potrebno za izbor. Uz Sutlića u drugi krug ušli su Andreja Feldman s jednim i Nikola Kristić s dva glasa.

Podsjetimo, Sutlić je posljednjih mjesec i pol dana vodio HRT. Naime, Programsko vijeće ga je 1. travnja imenovalo vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, nakon što na natječaju za čelnog čovjeka javne nacionalne radiotelevizije u ožujku nitko od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova. Tada je Sutliću dobio sedam glasova i za imenovanje mu je nedostajao samo jedan glas.

Na 40. sjednici Programskog vijeća HRT-a od 10 prijavljenih kandidata Andrea Feldman se zbog poslovnih obaveza nije pojavila, a Vjekoslav Krsnik i Mile Pešorda demonstrativno su povukli svoje kandidature.
"HRT je običan i poslušan servis vladajućih struktura i to je dokazao primjerom kada je Nicholas Burns, američki državni podtajnik u izjavi za HRT rekao "croatian people", što je prevedeno kao građani Hrvatske, iIzraz lansiran iz Ureda predsjednka Republike. Takvim se manipulacijama nije služio ni zloglasni Tanjug u kojem sam radio 17 godina. HRT je televizija zapadnog Balkana. Na HRT-u se provodi diskriminacija Hrvata i broje se krvna zrnca, a svaki kandidat hrvatske nacionalnosti ima manje šanse od nekog hrvatskog Srbina ili Jugoslaven", kazao je Krsnik te optužio novinara Aleksandra Stankovića da je radio za UBDU. Dodao je i da Hrvati na HRT-u imaju manje šansi od hrvatskog Srbina ili Jugoslavena. Nakon što je Vijeće HRT-a proglasio nekompetentnim, napustio je sjednicu.

Vijećnica Darinka Janjanin žalila se kako ju je novinarka HRT-a Branka Šeparović telefonski pola sata uvjeravala da glas da Vanji Sutliću. Sutlić je to kratko komentirao: "Žao mi je što joj niste spustili slušalicu".

Budući da je čak osam kandidata već prije dva mjeseca pročitalo svoje životopise i programe samo dva nova kandidtata, orguljaški i simfonijski umjetnik Davor Duško i stručnjak za plinske turbine Robert Heinrich iznijeli su nove programe.
Dušak je istakao kako je njegova glavna referenca za mjesto prvog čovjeka HRT-a organizacija "najvećeg kulturnog događa u povijesti svijeta za Hrvatsku" - Mediteranskog festivala kulture u Rovinju. "Organizirao sam najveći kulturni događaj u povijesti Hrvatske, koncert povodom 1700 godina Grada Splita." Iznio je i ideju kako će kada bude izabran otvoriti studije HRT-a po cijelom svijetu. "Uz pomoć naših privrednika koji imaju tvornice od Amerike do Japana", kamo bi slao HRT-ove novinare na izobrazbu i praksu. Robert Heinrich ispričao je pak kako je "pomalo sticao iskustva" u radu s ljudima i u konstrukciji plinskih turbina.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika