17.05.2007. / 19:16

Autor: Stjepan Marković

NIGERIJA

Muškarci prema šerijatskom zakonu osuđeni na smrt kmenovanjem

Osuđenici se mogu u roku od 30 dana žaliti na presudu. Ukoliko presuda bude potvrđena lokalni guverner će potvrditi izvršenje presude.

Sud u sjeveroistočnoj nigerijskoj državi Bauči osudio dvojicu muškarca na smrt kamenovanjem zbog silovanja dviju djevojčica, objavili su tamošnji mediji. Sud je prema šerijatskom zakonu osudio 23-godišnjeg Ade Deboa nakon što je priznao zločin. Uz njega, osuđen je njegovog prijatelja Šagaris Abubakar, zbog silovanja dviju tinejdžerica.

Osuđenici se mogu u roku od 30 dana žaliti na presudu. Ukoliko presuda bude potvrđena lokalni guverner će potvrditi izvršenje presude.

Bauči je jedna od 12 država na sjeveru Nigerije s većinskim muslimanskim stanovništvom koja je u posljednjih nekoliko godina uvela kažnjavanje kriminalaca sukladno šerijatskom zakonu. Šerijatski sudovi kažnjavaju prema strogim islamskim zakonima prema kojima se kažnjava šibanjem čime se među ostalim kažnajvaju osobe koje piju alkohol ili odsijecanjem ruku što je predviđeno za lopove. Uvođenje šerijatskih zakona 2000. godine pobudilo je mnoge kontaverze, zabrinulo međunarodnu zajednicu te potaknulo vjerske sukobe u Nigeriji. Na jugu Nigerije žive većinom kršćani dok na sjeveru većinom muslimani.

Do sad je preko deset osoba u Nigeriji osuđeno na smrt kamenovanjem zbog preljuba, silovanja i homoseksualizma. No do sada niti jedna od tih presuda nije izvršena, dio presuda su pobijene na višim sudovima, a ostali su zbog pritiska udruga za promicanje ljudskih prava poslani na odsluženje zatvorskih kazni. U sjeverozapadnoj državi Zamfari, koja je prva uvela šerijatski zakon, zabilježena su dva slučaja amputiranja ruku.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika