18.05.2007. / 11:17

Autor: Stjepan Marković

UN

BiH i Slovenija postale članice Vijeća za ljudska prava

Bosna je izabrana bez većih poteškoća budući da su njenu kandidaturu podržale europske zemlje i SAD-e što su pozdravile udruge za promicanje ljudskih prava

Slovenija i BiH su postale članice UN-ovog Vijeća za ljudska prava. Bosna se nije namjerava kandidirati no na to su ju nagovorile zapadne zemlje kako bi se spriječile članstvo Bjelorusije u tom vijeću. Bosna je izabrana bez većih poteškoća budući da su njenu kandidaturu podržale europske zemlje i SAD-e što su pozdravile udruge za promicanje ljudskih prava.
Bjelorusijom vlada predsjednik Aleksander Lukašenko kojega na zapadu nazivaju posljednjim europskim diktatorom, njegova vlast je poznata po kršenju ljudskih prava političkih protivnika. Nedavno je policija razbila protuvladine demonstracije i uhitila veliki broj demonstranata.

Udruge koje promiču ljudska prava su izjavile da je izbor BiH važan signal da se ubuduće neće dopusti članstvo u tom vijeću zemljama koje krše ljudska prava.

Vijeće je osnovano prije godinu dan kako bi zamijenilo diskerditiranu UN-ovu Komisiju za ljudska prava te bi trebalo zagovarati poštivanje ljudskih prava diljem svijeta. Ima 47 članova, a izabrano 14 novih članova. U Vijeće su primljeni Egipat, Angola i Katar iako se njihove vlade optužuju za teška kršenja ljudskih prava. U ponedjeljak je 18 udruga za promicanje ljudskih prava tražilo od Generalne skupštine UN-a da odbije kandidaturu Egipta zbog velikog broja dokumentiranih slučajeva teških kršenja ljudskih prava što traje već godinama. Kandidaturama Angole, Bjelorusije, Egipta i Katara usprotivili si se UN Watch i Freedom House nazvavši te države autokratnim režimima koji su često na podržavali kršitelje ljudskih prava na sjednicama UN-a što ih čini nekalifiiranim da budu članovi tog Vijeća.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika