21.05.2007. / 11:07

Autor: Stjepan Marković

AUSTRALIJA

Poznavanje sporta i aboridžinske kulture uvijet za državljanstvo

Prema procjenama iz vlade test bi trebalo biti u stanju proći oko 60 posto osoba, a oni koji ne uspiju ga položiti iz prve moći će ga polagati ponovo

Za dobivanje australskog državljanstva podnositelji zahtjeva će morati rješavati test kojim će, kako je najavljeno, veliki dio pitanja biti iz sporta. Promjenama pitanja koja će uz provjeru znanja engleskog jezika tražiti poznavanje australskog sporta i povijesti Aboridžina. U vladi se nadaju da će ovakav test koji bi se trebao početi primjenjivati krajem godine dovesti do smanjivanja broja ekonomskih imigranata i povećati broj visoko obrazovanih useljenika. Kritičari tvrde da će ovakav test dovesti do diskriminacije osoba koje ne govore engleski jezik ili pripadaju drugim kulturama i običajima.

Podnositelji zahtjeva bi trebali znati o tradiciji i kulturi Aboridžina te kako izgleda njihova zastava. Sport će uz poznavanje zemljopisa i političkih prilika u Australiji biti jedan od važnijih dijelova testa. U vladi su izjavili da im nije cilj da podnositelji zahtjeva pamte ogroman broja podataka nego da budu upoznati s kulturom i običajima zemlje u koju dolaze. Australski premijer John Howard je rekao kako bi novi test trebao promovirati društvenu harmoniju i integraciju.

Prema procjenama iz vlade test bi trebalo biti u stanju proći oko 60 posto osoba, a oni koji ne uspiju ga položiti iz prve moći će ga polagati ponovo. Opozicijski političari ovaj test su nazvali ideološki potaknutom glupošću.

Vezane vijesti

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

Strana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika