21.05.2007. / 12:48

Autor: Martina Zeković

OSIJEK

Udruge branitelja protiv inicijative oduzimanja odličja Glavašu i Zagorcu

Predsjednik županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šimun Bubalo izjavio je kako Koordinacija "ima pouzdane informacije da se u Ministarstvu hrvatskih branitelja danima tražio netko tko bi produžio medijsko iživljavanje nad Glavašem"

Nakon što je prošlog tjedna Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara pokrenula inicijativu da se umirovljenim generalima HV-a Branimiru Glavašu i Vladimiru Zagorcu oduzmu odličja zbog iskazanog prezira prema hrvatskom pravnom sustavu, smatrajući da je riječ o pozivanju na kršenje Ustava i zakona RH, Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije osudila je tu inicijativu.

Dopredsjednik Koordinacije Darko Nađ izjavio je na konferenciji za novinare kako članak 19. Pravilnika o priznanjima i odličjima RH, propisuje da se postupak oduzimanja odličja može pokrenuti za osobe koje su "pravomoćno osuđene za kaznena djela protiv života i tijela na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje godinu dana", što nije slučaj sa osumnjičenim umirovljenim generalima.

Predsjednik županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šimun Bubalo izjavio je kako Koordinacija "ima pouzdane informacije da se u Ministarstvu hrvatskih branitelja danima tražio netko tko bi produžio medijsko iživljavanje nad Glavašem". "Glavaš i Zagorec nemaju gotovo ništa zajedničko, osim što su generali HV-a. Svima je poznato da je Glavaš dvaput dragovoljno otišao u pritvor i nije se izbjegavao suočiti s hrvatskim pravosuđem, a svoja je odličja zaslužio na prvoj crti obrane RH, a ne sjedeći u nekom zagrebačkom uredu", dodao je Bubalo.

Koordinacija očekuje da nadležna državna tijela "nedvosmisleno odbace ovu inicijativu kako branitelji ne bi morali sva svoja odličja vratiti nadležnoj ministrici i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH, a također i svoje braniteljske iskaznice".

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika