Objavljeno u Nacionalu br. 601, 2007-05-22

Autor: Marina Biluš

POLIKLINIKA SUNCE

Svemirska klinika usred Zagreba

Najveća privatna poliklinika u Hrvatskoj otvorena je u Zagrebu, vrijedna je 150 milijuna kuna, a u njoj radi čak 62 liječnika specijalista

NOVOOTVORENA POLIKLINIKA Sunce u zagrebačkom naselju Trnje najveća je privatna medicinska ustanova u HrvatskojNOVOOTVORENA POLIKLINIKA Sunce u zagrebačkom naselju Trnje najveća je privatna medicinska ustanova u HrvatskojNakon višemjesečnih priprema u Zagrebu je i službeno predstavljena najveća privatna poliklinika u Hrvatskoj. Riječ je o poliklinici Sunce u vlasništvu istoimene osiguravateljske kuće koja je prva u Hrvatskoj još 1997. godine na tržište uvela princip dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Nova središnja poliklinika u poslovnoj zgradi koncerna Agram u zagrebačkom Trnju proteže se na pet etaža, odnosno na ukupno četiri tisuće četvornih metara, a u njenu gradnju i opremanje uloženo je oko 150 milijuna kuna. Riječ je o osmoj poliklinici Sunce otvorenoj nakon onih u Osijeku, Slavonskom Brodu, Puli, Zadru, Splitu, Rijeci te još jednoj u Zagrebu na Jarunu.

Otvaranje ove poliklinike pokazuje da u Hrvatskoj postoji trend pokretanja velikih privatnih zdravstvenih ustanova, pogotovo ako se zna da je nedavno najavljena gradnja prve hrvatske antiaging klinike u Dugopolju nedaleko od Splita, a govori se i o pokretanju klinike za ortopediju u Krapinskim toplicama. Prema podacima Hrvatske liječničke komore u Hrvatskoj trenutno postoje 892 privatne zdravstvene ustanove od čega 728 ordinacija, 160 poliklinika i četiri privatne bolnice.

U poliklinici Sunce trenutno radi 194 djelatnika od kojih 62 liječnika specijalista, od internista, kardiologa, gastroenterologa, dijabetologa, endokrinologa, proktologa, hematologa, neurologa, ginekologa, oftalmologa, fizijatra reumatologa, otorinolaringologa, neurologa te pulmologa. Oko sto tisuća korisnika dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja može doći u ovu novu ustanovu na pregled u petnaestak specijalističkih ordinacija. Iako toliki broj ljudi koristi usluge poliklinika ove kompanije, zanimljivo je da u ovoj novoj u čekaonicama gotovo nikad nema gužve. Medicinske sestre objasnile su nam da je razlog tomu što svi pacijenti na pretrage dolaze u prethodno naručeno vrijeme, a kako nova poliklinika ima i dovoljno ordinacija i dovoljno liječnika, na njegu pacijent vrlo rijetko čeka. Osim toga, na svakom katu poliklinike, nakon izlaska iz lifta, pacijente na porti dočekuje netko od osoblja koje ih potom upućuje gdje se i kome trebaju javiti pa su izbjegnuta lutanja s kojima se pacijenti često muče u velikim javnim bolnicama. Ukoliko i dođe do manjeg “zastoja”, svima je na raspolaganju i kafić u kojem mogu pričekati na pregled.

Osim što je trenutno najveća privatna medicinska ustanova u zemlji, nova poliklinika Sunce je i jedna od bolje opremljenih. Najbolji dokaz za to su dva suvremena dijagnostička aparata koja je ova poliklinika, specijalizirana za vrhunsku dijagnostiku, uvela među prvima u Europi, o čemu za Nacional govori ravnatelj nove poliklinike Sunce Mladen Jukić.


SUVREMENI UREĐAJI za dijagnostiku poput Magnetom Espreea olakšavaju posao liječnicima specijalistima i njihovim suradnicimaSUVREMENI UREĐAJI za dijagnostiku poput Magnetom Espreea olakšavaju posao liječnicima specijalistima i njihovim suradnicimaPrije svega riječ je o Siemensovom CT-u Somatom Definition za višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju. To je najbrži CT na svijetu, a riječ je o tipu uređaja koji omogućuje snimanje svih dijelova ljudskog tijela poput srca, mozga, jetra i ostalih organa koji se ne mogu detaljno pregledati rendgenom. Dijagnostika takvim uređajem za pacijente je korisna jer se tako mogu uočiti i najmanje promjene na organima, što kod eventualnih bolesti omogućava njihovo rano otkrivanje i pravovremeno liječenje dok oboljenje još nije uznapredovalo. O uređaju kojeg koriste u novoj zagrebačkoj poliklinici Mladen Jukić je rekao: “Brzina ovog uređaja za tzv. MSCT koronarografiju te činjenica da samo jednim snimanjem omogućava trodimenzionalno snimanje čini ga najboljim neinvazivnim dijagnostičkim uređajem za snimanje srca i krvnih žila. Nakon snimanja pacijenta, na ekranu aparata pojavljuje se nekoliko mogućnosti rekonstrukcije snimke koje nam daju mogućnost da pregledamo kompletan organ, pratimo svaki pojedini otkucaj srca, kao i prokrvljenost svih njegovih krvnih žila. Važno je reći da je za samo snimanje potrebna tek jedna doza zračenja i kontrasta, dok je kod konvencionalnih metoda koronarografije za ovakav prikaz pacijenta potrebno više doza zračenja i veće količine kontrasta. Jednako tako, pacijent prije pretrage ne treba dobivati lijekove beta blokatore, koje neke skupine bolesnika poput asmatičara i niskotlakaša ne smiju uzimati”. Osim toga, dodaje Jukić, uz pomoć ovog aparata može se pratiti nakupljanje kalcija na koronarnim arterijama, odnosno dijagnosticirati stupanj ateroskleroze i na temelju toga izračunati desetogodišnji rizik od nastanka infarkta i moždanog udara.

U novoj poliklinici na zagrebačkom Trnju instaliran je i Magnetom Espree jačine 1,5 Tesla, jedan od najnaprednijih uređaja za magnetsku rezonanciju u Hrvatskoj. Aparat je u njemačkoj tvornici rađen za američko tržište, te je među ostalim specifičan po tzv. open board dizajnerskom rješenju koje svojim proširenim ulaznim dijelom omogućava pregled osoba težih i od 150 kilograma, a zbog prostranosti je moguć i pregled onih pacijenata koji su skloni klaustrofobiji. Inače, magnetska rezonancija dijagnostička je metoda koja se najčešće koristi za dijagnosticiranje bolesti mozga, leđne moždine, kralježnice, kostiju i zglobova, distrofije mišića, ali i kod nekih metaboličkih bolesti. Zanimljivo je da je prilikom snimanja na ovom aparatu moguć i kontakt s drugom osobom, tako primjerice roditelji mogu svoje dijete držati za ruku dok traje pregled.
“Ipak, najveća prednost ovog aparata jest to što ne koristi rendgensko štetno zračenje, te od svih postojećih MR metoda ima najjaču kontrasnu rezoluciju. Osim toga, ovim aparatom moguće je raditi snimanje cijelog tijela u jednom aktu što je za pacijente itekako važno jer na taj tip pretrage tada ne moraju dolaziti nekoliko puta”, objasnio je Mladen Jukić dodajući kako se osim pretraga ovim modernim aparatima u poliklinici radi i TG dijagnostika i color doppler svih organa, mamografija, denzitometrija, holter EKG, gastroskopija, EEG, EMNG te laboratorijske pretrage i citološka dijagnostika.

Dijagnostičko biokemijski laboratorij mjesto je gdje se obavljaju analize uzoraka svih pacijenata nove poliklinike. Stručnjaci tog odjela služe se suvremenim dostignućima analitičke tehnologije koja im omogućuje da sve analize naručene za svakog pojedinog pacijenta obave u tek nekoliko sati. Nalazi krvnih, urinarnih i brojnih drugih pretraga tako su i pacijentima i njihovim liječnicima dostupni istoga dana kada su uzeti potrebni uzorci, što itekako ubrzava proces postavljanja točne liječničke dijagnoze, brzog otkrivanja bolesti, a tako i samog liječenja. Tako je, primjerice, uz pomoć aparata za biokemijsku analizu Olympus AU 400 moguće pratiti i dijagnosticirati većinu bolesti jetre, gušterače, bubrega i srca, te određivati lipidni status, postaviti dijagnozu šećerne bolesti i drugih metaboličkih poremećaja. Taj analizator može obaviti preko 50 različitih pretraga i to za samo deset minuta po jednom testu, a ukupno i do 800 analiza na sat.

Osim suvremenih dijagnostičkih metoda koje svojim klijentima već sada nudi, središnja poliklinika Sunce u Zagrebu ubrzo bi trebala postati specifična i po još jednom projektu. Riječ je o Specijalnoj bolnici koja bi do kraja godine trebala biti dovršena u već postojećim prostorima nove zgrade koncerna Agram, o čemu je ravnatelj nove poliklinike kazao:
“Ovdje će se na prostoru od oko tisuću četvornih metara pokrenuti bolnica za tzv. jednodnevnu kirurgiju, gdje će se obavljati manji kirurški zahvati poput laparaskopije, endoskopije.

PREDSJEDNIK UPRAVE Sunce osiguranja Svemir Kalinić s članom uprave Damirom Zorićem i glasnogovornicom Ivanom BratanićPREDSJEDNIK UPRAVE Sunce osiguranja Svemir Kalinić s članom uprave Damirom Zorićem i glasnogovornicom Ivanom Bratanić Uz to će biti pridružen kardiološki laboratorij gdje ćemo izvoditi kardiološke i radiološke intervencijske zahvate, implatacije stentova, endoproteza, pacemakere”. O tome kako je u prvoj hrvatskoj osiguravateljskoj kući, koja je uvela dobrovoljno zdravstveno osiguranje, uopće nastala ideja pokretanja vlastitih poliklinika, za Nacional govori predsjednik uprave Sunce Osiguranja Svemir Kalinić. Ističući da je ideja o otvaranju vlastitih medicinskih ustanova stara gotovo kao i sama tvrtka on kaže: “Inicijativa za pokretanjem novog osiguravajućeg društva u čijem bi sustavu funkcionirale i vlastite poliklinike pokrenuta je još 1996. Rad društva počeo je već slijedeće godine, a istovremeno se krenulo i s radovima na prvoj pripadajućoj poliklinici. U to je vrijeme pokretanje takvog tipa privatnog medicinskog biznisa bilo poprilično komplicirano jer naprosto nije postojao sluh za takve stvari. No vodstvo kompanije inzistiralo je na otvaranju vlastitih medicinskih ustanova jer nam je bilo jasno da ćemo samo tako moći napraviti konkretan korak prema privatnom, odnosno dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kakvo razvijeni svijet odavno poznaje. Kada smo na jesen 2004. ušli u sustav koncerna Agram i time dobili mnogo moćniju financijsku i tržišnu poziciju, početne namjere počele su se razvijati puno brže pa smo u kratkom roku došli s dotadašnje tri na donedavnih osam poliklinika diljem Hrvatske ”.

Svemir Kalinić uvjerava da je deset godina nakon prve ideje o otvaranju privatnih poliklinika, pokretanje ove najnovije na zagrebačkom Trnju najbolji dokaz da u Hrvatskoj itekako postoji i interes i prostor za privatno zdravstvo. Koliko su u ovoj kompaniji uvjereni u to, dokazuje i činjenica da uskoro planiraju otvoriti još dvije velike poliklinike i to jednu u Varaždinu te jednu u Karlovcu, a jedna nešto manja uskoro bi, kako kaže, mogla biti otvorena i u Dubrovniku. Kada je riječ o novoj središnjoj poliklinici u Zagrebu, Svemir Kalinić priznaje da su ulaganja u nju bila toliko velika da kompanija uopće ne očekuje brzi povrat uloženog novca i značajnije zarade u kratkom roku.

Specijalisti u čijim čekaonicama nema gužve

U poliklinici Sunce trenutno radi 194 djelatnika od kojih su 62 liječnici specijalisti - od internista, kardiologa, gastroenterologa, dijabetologa, endokrinologa, proktologa, hematologa, neurologa, ginekologa, oftalmologa, fizijatra reumatologa, otorinolaringologa, neurologa te pulmologa. Oko sto tisuća korisnika dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja može doći u ovu novu ustanovu na pregled u petnaestak specijalističkih ordinacija. Iako toliki broj ljudi koristi usluge poliklinika ove kompanije, zanimljivo je da u ovoj novoj u čekaonicama gotovo nikad nema gužve. No, ako i treba pričekati, to se može u kafiću koji stoji na raspolaganju svim korisnicima.

Lanac poliklinika

Poliklinika Sunce prva je u Hrvatskoj još 1997. na hrvatsko tržište uvela princip dobrovoljnog osiguranja te je s vremenom osnovala tri poliklinike. Poliklinika Sunce 2004. godine ušla je u sustav koncerna Agram te je tako dobila snažnu financijsku podršku te su ubrzo otvorili još pet novih modernih poliklinika u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru, Slavonskom Brodu i Rijeci dok u najskorije vrijeme planiraju otvaranje još dviju poliklinika u Varaždinu i Karlovcu, dok bi jedna manja bila otvorena u Dubrovniku.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika