21.05.2007. / 16:53

Autor: Marijana Zrinjski

INICIJATIVA OKUPLJANJA

Sarkozy predlaže Mediteransku uniju

Mediteranski klub ili Mediteranska unija naziv je inicijative novog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja prema kojoj bi se sve zemlje koje okružuju Mediteran udružile u zajednicu nalik EU i time predstavljale most između Europe i Afrike. Ideja je da klub surađuje vrlo blisko s EU, ali da ostane odvojen.
"Hrvatska je otvorena za sve oblike suradnje na području Mediterana", kazao je Hido Biščević, državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova komentirajući prijedlog francuskog predsjednika, te dodao da treba pomnije proučiti ideju i ciljeve Sarkozyjeva “kluba”. "S obzirom na već poznate Sarkozyjeve stavove o Hrvatskoj kao neupitnoj članici EU, ne treba se zabrinjavati oko sumnji je li riječ o zamjeni za članstvo u EU", zaključio je Biščević.
Unija bi, ako se Sarkozyjeva ideja ostvari, okupljala 20 članica, među kojima bi Francuska imala vodeću ulogu. Sarkozyjeva je ideja da Mediteranski klub formira vijeće koje će održavati regularne summite. Vodstvo “klubom” bi se rotiralo između članica, a kreirala bi se i investicijska tijela nalik onima u EU, poput Mediteranske razvojne banke.

Uniju bi tvorile Francuska, Španjolska, Monako, Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija, Grčka, Cipar te Turska, Sirija, Libanon, Izrael, Egipat, Libija, Malta, Tunis, Alžir i Maroko.
Dok su Španjolska i Izrael već dale svoju podršku prijedlogu, Turska je ideju Kluba kategorično odbila smatrajući da se kosi s glavnim sadržajem turskih međunarodnih odnosa, odnosno članstvom zemlje u EU, čemu se Sarkozy protivi.

Vezane vijesti

Unutarnja stvar Francuza

Unutarnja stvar Francuza

Zajednička izborna kampanja Nicolasa Sarkozya i Angele Merkel zapravo je već odavno započela. Još u veljači je njemačka kancelarka u jednom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika