21.05.2007. / 17:39

Autor: Nina Tomljanović

RAT ZEMLJOVIDIMA

Hrvatska objavila svoju kartu Piranskoga zaljeva

U Narodnim novinama izašao je pregled područja na kojima se uzgajaju školjke, među kojima je i Piranski zaljev s granicom po sredini, što je svojevrstan odgovor na nerazuman zahtjev Marjana Podobnika, koji traži granicu na Mirni

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva objavilo je ovih dana u ''Narodnim novinama'' na temelju hrvatskih zakona plan praćenja kvalitete mora i školjkaša na područjima na kojima se uzgajaju školjke.

Savudrijska vala, odnosno Piranski zaljev je najsjevernija uvala na hrvatskom Jadranu, među ukupno 16 zaljeva na kojima se nalazi uzgajalište školjaka.
Nad polovinom Piranskog zaljeva , plan Ministarstva poljoprivrede podrazumijeva hrvatsku pravnu nadležnost, a predložene su mu i zemljopisne karte svih zaljeva i uvala, pa i one Savudrijske, kao i karta cijele obale zapadne Istre budući da se u tom području skupljaju školjke, piše Glas Istre.

U Piranskom zaljevu, granica koja ide crtom sredine, na toj je karti precizno ucrtana, dok kopnena granica završava na ušću rijeke Dragonje. Upravo razgraničenje crtom sredine najviše iritira Sloveniju koja tvrdi da na taj način Hrvatska krši sporazum o izbjegavanju incidenata, što su ga dvije vlade potpisale na Brijunima 2005. godine.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je svoju kartu Piranskoga zaljeva i zapadne Istre samo nekoliko dana nakon što je u Sloveniji osvanula još jedna zemljopisna karta na kojoj je kao stanje od 25. lipnja 1991. godine cijeli Piranski zaljev ucrtan na slovensku stranu granice. U karti slovenskoga geodetskog instituta, po stanju od prije 17 godina razgraničenje je pomaknuto južno od Dragonje, a granica dalje teče samom obalom južne strane Piranskoga zaljeva, sve do iznad Savudrije, tako da je cijeli Piranski zaljev pridružen Sloveniji, a onda i izlaz do otvorenoga mora.

Ako bi se razgraničenje provelo po toj crti, to bi značilo da je Hrvatska suverena nad kopnom na južnoj strani Piranskoga zaljeva, ali ne i nad morem što oplakuje to kopno, što hrvatski stručnjaci međunarodnoga prava smatraju nemogućim i u svijetu nezabilježenim rješenjem. No, unatoč očekivanim slovenskim prosvjedima zbog plana praćenja kvalitete mora i školjaka, hrvatski će veterinari po točno određenim intervalima i na precizno utvrđenim mjestima i ubuduće pratiti i analizirati kvalitetu mora i školjaka na svim područjima na kojima se one uzgajaju i skupljaju, pa i u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali.

U odluci se navodi da je riječ o akvatoriju smještenom između kopna i crte koja ide od rta Madona do rta Gornja Savudrija. Akvatorij je dug 3,5, a širok 2,8 nautičkih milja, a najveća mu je dubina 19 metara. U tom području nalaze se tri uzgajališta, u kojima se uzgajaju dagnje i kamenice.


Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika