Objavljeno u Nacionalu br. 601, 2007-05-22

Autor: Nina Ožegović

GALERIJA

Hido Biščević postao slikar

HIDO BIŠČEVIĆ u svojoj se novoj knjizi predstavlja ne samo kao pisac, nego i kao slikar

HIDO BIŠČEVIĆ dugogodišnji diplomat i autor članaka o vanjskoj politiciHIDO BIŠČEVIĆ dugogodišnji diplomat i autor članaka o vanjskoj politiciHido Biščević, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, objavio je knjigu Razglednice iz tjeskobe (Golden marketing, Zagreb) u kojoj se predstavio i kao slikar. Biščević se rodio u Sarajevu 1951., a u Vjesniku je pisao o međunarodnoj politici te bio glavni urednik od 1990. do 1992., nakon čega je postao veleposlanik u Rusiji i Turskoj. Knjiga sadrži njegove refleksije o svijetu i politici, a njena kulminacija je esej Descartova smrt - ne mislim, dakle tup sam, u kojem Biščević piše o "pobjedi ravnodušnosti nad razmišljanjem", prisjećajući se s nostalgijom vremena "u kojem je svijet još mislio i reagirao".

Uz brojne fotografije s političarima, umjetnicima i veleposlanicima, primjerice, s bivšim izraelskim premijerom Shimonom Peresom, papom Ivanom Pavlom II. i nobelovcem Aleksandrom Solženjicinom. U knjizi je reproducirano i 30-ak Biščevićevih ulja na kojima tjeskobnim naslovima i često mračnim motivima - primjerice, Cvijeće rata i Strah - oslikava svoja razmišljanja, dileme i emocije iz vremena diplomatske službe. Slike su velikih formata, a usprkos jakom koloritu ostavljaju katastrofični dojam, kao da njihov autor podcrtava kraj "nekadašnjeg svijeta i nestajanje starih vrijednosti". Nastanak knjige i slika Biščević je objasnio u proslovu i zahvalama napisavši da je na "čestim putovanjima posljednjih godina motrio i osluškivao kako kuca bilo današnjeg svijeta, kako se oblikuju međunarodni odnosi, kako se rađaju političke odluke i kako nastaje novi svijet".

Gorko je konstatirao da živimo "u svijetu neizvjesnosti i nesigurnosti", no to mu je bio "poticaj i opravdanje za pisanje, a slike su došle još dublje iz podsvijesti". Također je otkrio, ne bez ponosa, da ga je Edo Murtić nagovarao da se okani politike i diplomacije te da dođe u Vrsar gdje će ga on "uzeti pod svoje".

Privatna umjetnost

Hido Biščević počeo je slikati prije desetak godina u Moskvi gdje je bio veleposlanik, a po povratku u Zagreb tri je slike odnio uglednim povjesničarima umjetnosti rekavši im da je riječ o djelima mladog ruskog umjetnika. Oni su mu dali pozitivnu recenziju i to ga je ohrabrilo da nastavi slikati, no knjigu ipak neće promovirati jer se ne želi javno predstavljati kao umjetnik, nego slikanje smatra svojom privatnom stvari.

Vezane vijesti

Nikola Koydl - Slike i objekti

Nikola Koydl - Slike i objekti

Od 19. siječnja do 19. veljače 2012. godine u Muzeju za umjetnost i obrt publika će moći razgledati 37 slika i 13 objekata renomiranog umjetnika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika