21.05.2007. / 18:30

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Mišetić o promjenama haškog tužiteljstva

Obrani je svejedno kvalificiraju li se izvršitelji zločina kao članovi pothvata ili ne jer to ne mijenja kaznenu odgovornost za trojicu optuženih generala. Oni kazneno odgovaraju za njihova djela, kazao je Mišetić

Nakon što je haško tužiteljstvo zločinački pothvat u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", ograničilo broj sudionika na sedam osoba, branitelj generala Ante Gotovine, Luka Mišetić ocijenio je te promjene ''kozmetičke naravi''jer ne mijenjaju činjenicu da trojica generala kazneno odgovaraju za djela tih osoba, bez obzira na to kako one bile kvalificirane.

Obrani je svejedno kvalificiraju li se izvršitelji zločina kao članovi pothvata ili ne jer to ne mijenja kaznenu odgovornost za trojicu optuženih generala. Oni kazneno odgovaraju za njihova djela, kazao je Mišetić.

Haško tužiteljstvo u prijedlogu izmjena optužnice protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, podnesene krajem prošlog tjedna, ''prevelo'' je nižerangirane neimenovane osobe, koje su u prijašnjim verzijama optužnice bile navedene kao sudionici zajedničkog zločinačkog pothvata, u osobe koje su članovi zajedničkog zločinačkog pothvata koristili ili s njima surađivali u ostvarivanju ciljeva zločinačkog pothvata.

Mišetić objašnjava da te izmjene omogućavaju tužiteljstvu da ne dokazuje da su te osobe članovi pothvata, te ističe da će obrana i dalje inzistirati na tome da joj se obznani njihov identitet jer joj je to potrebno za obranu, a takvu je obvezu tužiteljstvu nametnulo i sudsko vijeće.

"Kako možemo kvalitetno pripremiti obranu ako ne znamo za čija djela odgovaramo?", pita se Mišetić.

Novi prijedlog optužnice navodi da su uz trojicu generala "mnoge osobe" sudjelovale u zločinačkom pothvatu te da "one uključuju Franju Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Zvonimira Červenka".

Važnijim zahvatima u optužnici Gotovinin branitelj smatra one koje je tužiteljstvo opisalo kao promjene koje ne predstavljaju izmjenu činjeničnih i pravnih osnova.

Tužiteljstvo je, naime, u prijedlogu izmjene točke 1. optužnice, koja tereti trojicu generala za progon kao zločin protiv čovječnosti, uvrstilo niz djela među kojima i granatiranje.

"Radi se o suptilnoj promjeni sadržaja optužnice", rekao je Mišetić, najavljujući da će se obrana tome žestoko protiviti jer Haški sud propisuje način izmjene optužnice koja uključuje niz radnji od dostave dokaznih materijala do prava obrane na prigovor na nove izmjene optužnice.

Vezane vijesti

Mladićeva obrana protivi se razdvajanju optužnice

Mladićeva obrana protivi se razdvajanju optužnice

Obrana bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba pozvala je raspravno vijeće Haaškoga suda da odbaci zahtjev tužiteljstva za vođenjem dva odvojena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika