Objavljeno u Nacionalu br. 601, 2007-05-22

Autor: Marina Biluš

NETOČNE TEZE DA JE ZA RATNE ZLOČINE OPTUŽENO ČAK 90% SRBA

Od optuženih u Haagu čak 22 posto Hrvata

HAAŠKI OPTUŽENICI Radovan Karadžić i Ratko Mladić još su u bijegu od međunarodne zajedniceHAAŠKI OPTUŽENICI Radovan Karadžić i Ratko Mladić još su u bijegu od međunarodne zajedniceKad je riječ o sudskim procesima za ratne zločine na području bivše Jugoslavije koji se vode pred Haaškim sudom, u mnogim se hrvatskim medijima često spominje teza u kojoj se tvrdi da se čak 90 posto optužnica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu odnosi na Srbe, a na Hrvate tek par postotaka.

No da je stvarno stanje bitno drukčije, vidi se sagledaju li se pomnije službeni haaški popisi predmeta na tom Sudu objavljeni na njegovim službenim stranicama http://www.un.org/icty/bhs/frames/cases.htm. Na tom popisu ima 94 Srba, 32 Hrvata, sedmero Bošnjaka, dvoje Makedonaca i šestero Albanaca. Dakle, službeni popis Haaškog suda dokaz je da je ondje ukupno 66, 67 posto Srba, te 22, 7 posto Hrvata, što je bitno više od postotka koji se u hrvatskoj javnosti navode kada se “prebrojavaju“ Hrvati protiv kojih su u Haagu podignute optužnice za ratne zločine. Kad je pak riječ o prosječnom trajanju zatvorskih kazni u dosad završenim sudskim procesima, prosjek kazni koji su dobili Srbi iznosi oko 16 godina, dok je za Hrvate on 14,3 godine. Osim toga, statistike pokazuju da je u sudskim procesima koji se za ratne zločine vode u Bosni i Hercegovini optuženo 80 Srba, odnosno 70,8 posto, 26 Hrvata, odnosno 23,01 posto, te sedmero Bošnjaka, odnosno 6,19 posto. U procesima koji se pak vode pred sudovima u Hrvatskoj za ratne je zločine optuženo 12 Srba, te šest Hrvata, što znači da je omjer 66,67 naspram 33,33 posto.

Vezane vijesti

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je u petak kako je u tijeku kazneni postupak protiv 13 osoba za koje se sumnja da su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika