Objavljeno u Nacionalu br. 601, 2007-05-22

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Pišek-Nanut-Petreković najbolji na HRT-u

Autorski trio zadužen za najave spašava "Shpitzu"

DnevnikNedjelja, HRT 1, 19.30
Predsjednik države Stipe Mesić naišao je na vrlo topao prijem u "Dnevniku" koji uređuje stara predsjednička ulizica Goran Milić. Mesićevo gostovanje u našoj raritetno jedinoj tvornici cigareta objavljeno je na prvom mjestu, a odmah potom prostrt je i crveni medijski tepih pod kraći predsjednički boravak u Jordanu. Svaka javna TV tako bi postupila, ali u amerikama i evropama. Kod nas taj Stipe Mesić koji govori na otvorenju slavnog industrijskog pogona što će duhanom legalno potrovati pola Rvacke ima pred sobom publiku koja se sjeća bezbroj svečanih otvorenja o kojima se nije smjelo ni zinuti i ne voli kad političari otvaraju nove pogone bilo čega. Zato trpati Mesića na prvo i drugo mjesto, umjesto na deseto, znači biti socijalno neosjetljiv na predsjednikovo bahaćenje kakvoćom projekta i izvedbe. Arhitekt, tesar i betonirac Mesić bio je podvrgnut vrlo logičnom tretmanu, jer je HRT, sjetimo li se Mirka Galića Duvanovića i njegova doba, s posebnom naklonošću pratio građenje rovinjskog imperija i uništavanje konkurencije. Zato sad nema nikakvog razloga da HRT, putem predsjednika države (kad već predsjednik vlade ne će), pozdravi i proslavi završetak ovog jedinstvenog procesa okrupnjavanja o kojem se već danas uči na svim poslovnim akademijama u zemlji i svijetu, u kolegiju "Hrvatska, jedina država na svijetu koji ima jednu tvornicu cigareta i 103 političke stranke". Objavljene su i dirljive izjave sretnih radnika koji su se preselili iz Zagreba u Kanfanar, onda je išao blok vijesti iz svijeta, poslije kojeg se veselo oglasio šarmantni voditelj Milić: "Pogledajte kako slavi Hrvatski savez izviđača." Zanimljivo, što god da taj čovjek kaže, makar to bilo nešto o djeci u uniformicama i maramama, iz usta mu zanosno bazdi na prošla vremena.




Zvijezde pjevajuSubota, HRT 1, 20.40
Glavna stvar u emisiji jest ispadanje jednog para svake subote, to je ono što nas zanima i zbog čega gledamo tu emisiju. Lijepo upalimo televizor, a genijalna HRT proglasi da večeras nema ispadanja, što je isto kao da kupite kartu za nogometnu utakmicu u kojoj su golovi zabranjeni. Ispadanja nema jer je muževna polovica para Iva Visković-Boris Novković odustala, tj. mladom gospodinu s estrade prohtjelo se ostaviti dojam da mu ni dva tjedna tugovanja nisu dovoljna da se vrati svojem poslu. HRT mu je to dopustila, što je normalno za kuću koja nije znala zaštititi čak ni ime svojega "Dnevnika", pa gdje bi onda bila u stanju nekim normalnim ugovorom osigurati kontinuitet emitiranja licencne emisije. Nema veze što su "Zvijezde pjevaju" bile pristojno gledane, bio je i "Dnevnik".

SportNedjelja, HRT 1, 19.57
Sportski novinar Tomislav Cvitković čita vijest, na počasnom prvom mjestu, o europskom prvenstvu u kajaku i kanuu na divljim vodama. Tamo su danas, na Uni kod Bihaća, Emil Milihram, Igor Gojić i Tomislav Lepan osvojili zlatnu medalju u sprintu. Jednom sudioniku u toj ekipnoj disciplini, Emilu Milihramu, to je treća zlatna medalja na ovom prvenstvu, ali umjesto stričeka Milihrama prikazuju nam se brzaci Une snimljeni iz zrakoplova koji se nekad zvao avion. Tako je nedavno bilo i u slučaju svjetskih uspjeha gimnastičara Roberta Seligmana, da o onima koji se bave najtežim sportom (veslanjem) i ne govorimo. Ni o najnovijem slučaju Emila Milihrama, sportaša koji ima tri zlatne medalje, ali ne i sliku u Dnevniku, nema se što reći, osim ponoviti da na Sportskom programu HRT-a, pod visokim pokroviteljstvom 'stare' Marije Nemčić i novog Vanje Sutlića, korupcija i svekolika pokvarenost prosto naprosto cvatu. Nema pod Suncem nebeskim ni jednog drugog objašnjenja za ovakav tretman trostrukog prvaka Europe. A možda je Emil Milihram duh?

Odmori se, zaslužio si: Rođendan
Nedjelja, HRT 1, 21.12
Obitelj Kosmički sudjeluje u borbi za mir i ugošćuje dvojicu stranih gostiju koje u kuću dovodi sin neuspješni pjevač (Igor Mešin). On to čini uz odobrenje mame Ruže (Vera Zima), uvijek oduševljene svakim njegovim potezom, ali protiv volje uvijek ciničnog tate Marka (Ivo Gregurević). I zato će ona njemu (blago prijekorno): Kad si ti, Marko, učinio nešto za mir u svijetu?
Uskoro, niti za mjesec dana HRT počinje svoj masovni godišnji odmor što traje do kasne jeseni. Broj emisija drastično se sma-njuje, pa u paničnom strahu da ne ćemo imati o čemu pisati, objavljujemo detalj iz prošle emisije, što ga inače čuvamo za crne ljetne dane. Dijete Goran Navojec kaže mami Veri Zimi da tata Ivo Gregurević prvi ne će doći na masovnu proslavu rođendana koju mu ona želi tajno prirediti. Vera Zima (važno): Ako budemo s njim postupali taktično, on će doći. Goran Navojec (očajno): Mama, kak s tatom taktično, kak?!

Dok gledatelji ove emisije uživaju u sjajnim glumcima (čak i u sramno lošem kajkav-skom Predraga Vušovića u ulozi Dide), brat i sestra Tribuson pišu nove nastavke za novu sezonu u kojoj će "Odmori se..." ići subotom u osam navečer, ako se u svemu ovome, drage čitateljice i čitatelji, ljuto ne varamo.

ShpitzzaNedjelja, HRT 1, 21.57
Niti razumijemo zašto večeras nema Petrekovića, niti zašto se on odjednom zove i Goran, Mario Goran Petreković. Logično bi bilo da HRT zabrani Petrekovića i ukine fenomenalno duhovite najave koje pišu on, Nikolina Pišek i Jasna Nanut. Okosnica ovog rijetko autoironičnog posla je sprdanje s Nikolinom Pišek, tj. s onim kako nju javnost doživljava, s njenim, oprostite na turcizmu, imidžem. Čim nema Petrekovića i nje, nema ni jedine vrijedne stvari u emisiji, jer prilozi su i večeras grozni, glupi i dosadni kao da emisiju još uređuje intelektualni i novinarski sirotan Danijel Despot kojemu iskreno želimo nagli uspon u propali "Red Carpet". Pozdrav i gospođi Despot. Još su nam u sjećanju njihove zajedničke slike s planinarenja, u žutim najlon kabanicama, nesebično darovane HRT-ovoj emisiji o njoj kao mladoj znanstvenici.
Emisija je počela Petrekovićem koji leži sav iscrtan po licu i vrijeme do plastične operacije ubija čitanjem o plastičnim operacijama Nikoline Pišek. Kaže da je odlučio stići kolegicu i da se sigurno pojavljuje u idućoj emisiji, ljepši no ikad. Znači, veliki Petreković, u kreativnoj zajednici s Jasnom Nanut i Nikolinom Pišek, toliko je samoprijegoran da je za svoj jedini izostanak smislio i snimio ispriku, a mogao je mučki otputovati na neko sramno sponzorsko putovanje. Iako emisija bez Petrekovića zaslužuje kaktus, dajemo joj tri vijenca u znak prijateljstva i razumijevanja za one koji ne čitaju tekst, vole jednostavnost i samo pogledom prelete preko znakića na ovoj stranici.

Vezane vijesti

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

Visoka državna izaslanstva položila vijence na Mirogoju

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja visoka državna izaslanstva te izaslanstvo Grada Zagreba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika