22.05.2007. / 09:07

Autor: Nina Tomljanović

SLOVENIJA

Rupel hrvatsku objavu zemljovida ocijenio kao provokaciju

Rupel je, kazao da je "Hrvatska već nekoliko puta pokušala prejudicirati tijek državne granice, a ovaj put je to učinila objavljivanjem zemljovida u službenim novinama"

Nakon što je hrvatsko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva u Narodnim novinama objavilo kartu zemljovida, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je tu objavu kao "još jednu provokaciju u vezi s pitanjem granica", prenosi slovenska novinska agencija STA.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova, rekao je Rupel, "odbacuje takav i slične zemljovide, a na provokaciju se odgovara tako da se Hrvatskoj pošalje diplomatska nota". Rupel je, kazao da je "Hrvatska već nekoliko puta pokušala prejudicirati tijek državne granice, a ovaj put je to učinila objavljivanjem zemljovida u službenim novinama".

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova uz to se "protivi se izmišljenom imenu Savudrijska vala koje je pojavljuje u novim dokumentima, odnosno na zemljovidu". Na pitanje novinara hoće li ministarstvo o zemljovidu obavijestiti EU, Rupel je odgovorio da se "razgovori i neformalna razmjena mišljenja ne vode samo između Slovenije i Hrvatske, nego između Slovenije, Hrvatske i najviših dužnosnika EU, što znači da je EU dobro informirana".

Rupel je kazao kako "Notu koja je naslovljena na Zagreb nije bitno poslati i EU", dodajući da Slovenija ima "mnogo mogućnosti da svoje sugovornike u EU obavijesti o teškoćama, odnosno provokacijama".

Glasnogovornik hrvatskoga Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić potvrdio je za STA da je Ministarstvo u Narodnim novinama objavilo zemljovide naglasivši pritom da "zemljovid ne prejudicira hrvatsko-slovensku granicu, nego da proizlazi iz međudržavnih sporazuma i prikazuje trenutačno stanje, do konačnog dogovora o granici".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika