22.05.2007. / 15:47

Autor: Martina Zeković

BUKUREŠT

Isprika rumunjskog predsjednika novinarki koju je nazvao "smrdljivom cigankom"

Predsjednik Rumunjske Traian Basescu, ispričao se novinarki Andree Pana koja je prošle subote prišla predsjedniku u jednom supermarketu u Bukureštu i tražila ga komentar o referendumu na kojem su Rumunji taj dan glasali o (ne) povjerenju Basescuu. Novinarka je njegov komentar htjela snimiti mobitelom, a ljutiti Basescu istrgnuo joj je mobitel iz ruke. Obzirom da je funkcija za snimanje ostala uključena, snimljen je razgovor Basescua i njegove supruge Marije u kojem je novinarku Pana nazvao "smrdljivom cigankom".

Basescuov glasnogovornik vratio je mobitel novinarki, a dijelovi snimke emitirani su na rumunjskim TV stanicama. Basescu se ispričao rekavši da se radilo o stresu, a iz njegovog ureda stiglo je priopćenje da predsjednik "žali što je neprimjeren izraz, korišten u privatnom razgovoru, postao javan".

Oko 20-ak Roma i aktivista za slobodu medija, u ponedjeljak je prosvjedovalo pred predsjedničkim uredom noseći majice na kojima je pisalo "smrdljiva ciganka". Pred uredom su ostavili sapun i CD s romskom muzikom. "Ne samo da predsjednik ne smije diskriminirati, njega ustav obvezuje na proaktivnu ulogu u borbi protiv svih vrsta diskriminacije", poručili su prosvjednici u pismu.

Romi, kojih u Rumunjskoj živi oko 500.000, diskriminirani su prilikom zapošljavanja, a mnogi žive u apsolutnom siromaštvu. Mnogi se ne izjašnjavaju kao Romi upravo zbog duboko uvriježenih predrasuda prema njima pa se smatra da ih ima i više od milijun koji žive u Rumunjskoj.

Vezane vijesti

Blatter se ispričao, ali ne odstupa već nastavlja "borbu" protiv rasizma

Blatter se ispričao, ali ne odstupa već nastavlja "borbu" protiv rasizma

Predsjednik Međunarodne nogometne organizacije (FIFA) Sepp Blatter izjavio je da se ne namjerava povući sa svoje pozicije nakon što je izjavio da bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika