22.05.2007. / 16:26

Autor: Marko Biočina

VELIKA BRITANIJA

Tunel ispod La Manchea pred zatvaranjem

Srijeda 23. svibnja označena je kao Dan D za sudbinu Eurotunnela, tvrtke koja je vlasnik željezničkog tunela ispod kanala La Manche koji povezuje Francusku i Veliku Britaniju.

Naime, pred dioničare je stavljen ambiciozni sanacijski plan koji bi trebao za najmanje 600 milijuna dolara smanjiti tvrtkin golemi dug, koji trenutno iznosi 6,2 milijarde dolara.

Plan podrazumijeva ukidanje brojnih velikodušnih povlastica koje su dosad uživali dioničari, a najveća od kojih je neograničeno besplatno korištenje tunela. Upravo se taj dio sanacijskog plana smatra najvećom preprekom u njegovom usvajanju. Naime, da bi plan bio odobren mora ga podržati više od 50% dioničara, za koje se predviđa da se neće olako odreći dosadašnjih povlastica. Ako plan ne dobije dovoljnu potporu, Eurotunnel odlazi stečaj.

Ukoliko stvarno dođe do stečaja, bit će to žalostan kraj nekoć najnaprednijeg građevinskog projekta na svijetu. Kada je započela izgradnja, ovaj projekt je bio tretiran kao više od tunela, bio je to pravi simbol nove i ujedinjene Europe. Nažalost, uskoro se pokazalo kako su investitori podcijenili troškove izgradnje, dok količina prometa nakon otvorenja 1994. godine nikad nije dosegla očekivanu razinu. Kombinacija tih dvaju faktora rezultirala je golemim dugovima, koji danas prijete zatvaranjem tunela.

Konačna sudbina Eurotunnela bit će poznata kroz nekoliko dana.

Vezane vijesti

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Danas se u Zagrebu sastaju ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, Siniša Hajdaš Dončić i njegov bosanskohercegovački kolega Damir… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika