22.05.2007. / 18:56

Autor: Martina Zeković

ITALIJA

Pokušaj cenzure dokumentarca o seksualnim zločinima u Crkvi

Talijanski političar Mario Randolfi zatražio je od talijanske nacionalne televizije RAI da ne emitira dokumentarac koji se bavi seksualnim zlostavljanjem djece u istitucijama Rimokatoličke crkve. Taj je dokumentarac u listopadu prošle godine prikazan u Britaniji, a talijanski novinar Michele Santoro zatražio je prava na otkup dokumentarca kako bi ga prikazao u terminu svoje emisije. Dokumentarac "Seksualni zločini i Vatikan" našao se na prvom mjestu najpopularnijih video uradaka na Google Italia.

Katoličke novine Avvenire objavile su da je publiciranje tog dokumentarca djelo klevete. U njemu se obrađuje tajni dokument "Crimen Sollicitationis", nastao 1962. godine, kojim je uspostavljena procedura reagiranja na skandale povezane sa seksualnim iskorištavanjem djece u Katoličkoj crkvi. Naime, procedura je takva da je uspostavljen zavjet šutnje o zlostavljanom djetetu, osumnjičenom svećeniku i svim svjedocima zločina.

Neki talijanski političari napali su Landolfija da pokušava uspostaviti "preventivnu cenzuru". "Ni parlamentarna komisija ni političari nemaju pravo tražiti preventivno cenzuriranje bilo kojeg novinara ili teme", kazao je Giuseppe Giulietti.

Landolfi pak smatra da se treba izbjeći da javna televizija postane "medijska četa za odstrel, spremna otvoriti vatru na Crkvu i Papu".

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika