23.05.2007. / 13:35

Autor: Marko Biočina

PRESUDA

Dvanaestorica osuđena za Đinđićevo ubojstvo

Ukupno je za ubojstvo Zorana Đinđića osuđeno dvanaestero optuženika na 378 godina zatvora.

Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije, zloglasnih „Crvenih beretki“, osuđen je na 40 godina zatvora zbog organiziranja ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića, Na istu kaznu osuđen je i izvršitelj ubojstva, bivši zamjenik zapovjednika JSO-a Zvezdan Jovanović.

Ukupno je za ubojstvo Zorana Đinđića osuđeno dvanaestero optuženika na 378 godina zatvora.

Nekadašnji pripadnici JSO-a Željko Tojaga, Miloš Simović, Milan Jurišić, Dušan Krsmanović i Branislav Bezarević osuđeni su na 30 godina zatvora, dok su pripadnici „zemunskog klana“ Aleksandar Simović, Ninoslav Konstatinović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić „dobili“ po 35 godina.

Suđenje koje je počelo u prosincu 2003. godine bilo je obilježeno brojnim pritiscima na sud, tužiteljstvo i svjedoke, od kojih su dva i ubijena. Osim toga, često se prijetilo i samom sudskom vijeću.

Tijekom suđenja je ispitano je više od 150 svjedoka, saslušano više vještaka iz Kriminalističkog instituta u Wiesbadenu. Izvedeni su i brojni drugi dokazi, od kojih je najviše bure bilo oko video snimke koja prikazuje okrivljenika Jovanovića kako pokazuje mjesto na Fruškoj gori gdje se pripremao za atentat.

Ovo suđenje je izazvalo veliko zanimanje javnosti u zemlji i svijetu, tako da je izricanje presude pratilo više od 100 novinara.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika