24.05.2007. / 09:46

Autor: Martina Zeković

EUROPSKO ZAJEDNIŠTVO

Sanader održao govor na oxfordskom sveučilištu

Studenti su Sanaderu postavili pitanje o tome je li raspad Jugoslavije bio neizbježan, na što je premijer odgovorio da su "ideju ujedinjenja još u prošlosti Hrvati zagovarali, ali ta ideja nije funkcionirala"

Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu je održao govor studentima Centra za europske studije, prestižnog sveučilišta u Oxfordu o temi europskog zajedništva. Premijer je u govoru naglasio kako je u Hrvatskoj nacionalizam smanjen na minimum, osobito od 2003. godine kad je HDZ došao na vlast i vodi politiku normalizacije i dobrih odnosa sa susjedima. "Želio bih da i Srbija krene tim putem", izjavio je Sanader koji je održao predavanje na poziv rektora tog sveučilišta Chrisa Pattena. "Ne bude li europski kontinent stvarao drukčiju sadašnjost i budućnost, povijest će se ponavljati. Europski je kontinent kroz svoju povijest svjedočio najvećim tragedijama, od svjetskih ratova do genocida, međusobnih dominacija i borbi za teritorij", kazao je Sanader i zaključio kako ne želi da se takva povijest ponavlja.

Chris Patten, bivši povjerenik Europske komisije smatra da je Hrvatska vrlo važan i uspješan igrač u Europi što je Sanader potvrdio rekavši kako je Hrvatska postala zemlja uzor i da se velika pažnja posvećuje ljudskim pravima i demokraciji, a da će tako biti i ubuduće.

Studenti su Sanaderu postavili pitanje o tome je li raspad Jugoslavije bio neizbježan, na što je premijer odgovorio da su "ideju ujedinjenja još u prošlosti Hrvati zagovarali, ali ta ideja nije funkcionirala". Na pitanje o tome što će se dogoditi ako Rusija uloži veto u UN-u na rezoluciju kojom bi se omogućila neovisnost Kosova, Sanader je odgovorio da je u tom slučaju najvažnije da Europa ostane jedinstvena.

Sanaderu je postavljeno pitanje hoće li Hrvatska sudjelovati na izborima za Europski parlament 2009., a premijer je rekao da bi to bilo "jako dobro i lijepo". "Ali ako ne bude baš tada, već šest mjeseci poslije, nije ništa strašno. Uostalom i Bugarska i Rumunjska naknadno glasuju za Europski parlament", dodao je.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika