24.05.2007. / 14:09

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Čobanković se ispričao Ljubici Lalić

Sama Ljubica Lalić kazala je kako Paviću ovo nije prva neprimjerena izjava, ali o tome je, kaže, do sada šutjela jer je smatrala da mu može odgovoriti na uvrede

Nakon što je ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora uputilo otvoreno pismo u kojemu od njega i njegova glasnogovornika Mladena Pavića traži javnu ispriku zbog uvrede koju je Pavić prošli tjedan uputio saborskoj zastupnici Ljubici Lalić, ministar se u četvrtak ispričao pred saborskim Odborom za ravnopravnost spolova.

Odbor je raspravljao o Pavićevoj izjavi na zahtjev kluba HSS-a, u ime kojega je Željko Ledinski od ministra zatražio "primjerenu ispriku", budući da je, kako je rekao, izostala očekivana reakcija predsjednika Sabora.

Predsjednica Odbora Gordana Sobol (SDP) zatražila je ispriku Ministarstva ili Vlade, dok je nezavisnom zastupniku Ivi Bancu sama isprika nedovoljna pa je zatražio Pavićevu smjenu. "Pošaljite poruku pa neki drugi Pavić, u nekom drugom ministarstvu to više neće napraviti", poručio je Banac Čobankoviću.

Karmela Caparin (HDZ) također Pavićevu izjavu smatra "uvredljivom i za svaku osudu". Ocijenila je, da je takvu uvredu isprovocirala sama Lalić, koja je, kaže Caparin, uvrijedila ministra Čobankovića nazvavši ga "čovjekom koji kocka u tri ujutro". Njezino je tumačenje izazvalo oštru reakciju Ingrid Antičević-Marinović (SDP), koja je rekla kako ju "to podsjeća na opravdanja da je zlostavljana žena sama kriva za zlostavljanje".

Činjenica da je Pavić Ljubici Lalić uz ispriku poslao i cvijeće SDP-ovu zastupnicu je to zasmetalo te je kazala: "Muškarci, ne šaljite nam cvijeće, poštujte nas jer smo jednako vrijedni, radimo isto, ako ne i više", poručila je Antičević-Marinović.

Caparin joj je uzvratila pozivom na raspravu bez licemjerja, podsjetivši da iz SDP-ovih klupa nije bilo reakcije kad je bivši SDP-ov ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević za izlaganje HDZ-ovke Marije Bajt kazao kako "to može reći samo žena".

HNS-ovac Jakša Marasović smatra, pak, da Odbor uopće nije trebao raspravljati o tom slučaju. "Smeta mi što ovim zabavljamo javnost. Da je Pavić kojim slučajem uvrijedio mene, to ne bi došlo na ovaj Odbor", kazao je Marasović, koji u izjavi glasnogovornika vidi tek nepristojnost i loš odgoj. "Ne mogu pojmiti da onako zgodan i obrazovan čovjek može tako govoriti. Bit ću zabrinut za odnos njega i ministra, kad je tako stao u njegovu obranu", dodao je Marasović i zaradio opomenu predsjednice Odbora.

Sama Ljubica Lalić kazala je kako Paviću ovo nije prva neprimjerena izjava, ali o tome je, kaže, do sada šutjela jer je smatrala da mu može odgovoriti na uvrede. Saborska zastupnica je ustvrdila da je i nakon isprike Pavić ponovio uvrede pred novinarima, ali da su ga oni zaštitili, ne prenoseći ponovljene uvrede. Činjenica da se Čobanković za uvredu ispričao predsjedniku HSS-a Josipu Friščiću, zasmetala je Lalić, te je kazala: "Ja ne mogu biti ničije vlasništvo, za uvredu na moj račun može se ispričati jedino meni".

Odbacila je tvrdnju da je sama isprovocirala uvredu, ističući da jest oštra u komentarima, ali da nikog nije osobno vrijeđala te je dodala "Možda ovaj odbor nije ni trebao raspravljati, jer mi u Hrvatskoj još živimo u uvjerenju da je žena izazivač", rekla je Lalić.

"Prihvaćamo da je napravljena glupost i pogreška. Prihvaćamo i priznajemo da smo pogriješili. Možda sam i ja pogriješio kad sam se ispričao Friščiću, ali to nije bilo u zloj namjeri", uzvratio je Čobanković.

Zahtjev za Pavićevom smjenom je odbacio, rekavši da je glasnogovornik mlad i neiskusan u politici, te da je svoj posao do sada obavljao dobro. Na inzistiranje Gordane Sobol da Odbor zatraži službenu ispriku Ministarstva, Čobanković se ispričao i u ime te institucije.Njegovu ispriku prihvatio je Odbor, ali ne i Klub HSS-a.
"Odbor je prihvatio praktički iznuđenu ispriku, način na koji se ministar ispričao je neprimjeren i govori o stavu Ministarstva prema ravnopravnosti spolova", kazao je Ledinski.

Vezane vijesti

Kosor: Čobanković mi nije najavio da će otići iz politike

Kosor: Čobanković mi nije najavio da će otići iz politike

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je danas kako joj potpredsjednik stranke Petar Čobanković nije najavio da će otići iz politike te da s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika