24.05.2007. / 14:31

Autor: Marijana Zrinjski

HRVATSKA-SLOVENIJA

Rupel čeka odgovor Hrvatske

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel za slovenski tjednik "Demokracija" izjavio je da je Slovenija predložila realistična rješenja za otvorena bilateralna pitanja s Hrvatskom, te da o tome paralelno vodi uz razgovore s hrvatskom stranom i Bruxellesom. "U tijeku su neformalni, ali i formalni razgovori s hrvatskom stranom na razini predstavnika vlada. Istodobno, obavljamo konzultacije s najvišim dužnosnicima Europske unije. O graničnim pitanjima, pitanjima deviznih štediša i ostalima morat će se postići sporazum dviju vlada», izjavio je Rupel.

Na pitanje je li hrvatskoj strani predložen sporazum o granici s kojim slovenska javnost nije upoznata, Rupel nije dao konkretan odgovor. "U zadnje vrijeme bilo je više razgovora na različitim razinama. Slovenska strana je aktivna, ima jasna stajališta i konkretne prijedloge. Sada čekamo odgovore", rekao je Rupel.

Na pitanje o novom zemljovidu koji je početkom prošlog tjedna slovenskoj javnosti predložio predsjednik Slovenske nacionalne alijanse, SNZ, Marjan Podobnik, Rupel je ustvrdio da se radi o civilnoj inicijativi koja je došla u osjetljivom trenutku razgovora s Hrvatskom. "Podobnikov zemljovid ima nekoliko grešaka i slabosti", rekao je Rupel koji je objavljivanja Podobnikove inicijative priznao da je autor bio prilično neinformiran kada je krenuo u projekt.

Podsjetimo, Marjan Podobnik prije desetak dana predstavio je zemljovid slovensko-hrvatske granice na kojem je izneseno osam neriješenih graničnih točaka između dviju država. Tada je ustvrdio da je Slovenija oštećena granicom jer je ona postignuta dogovorom bivših komunističkih čelnika u vrijeme Jugoslavije te da je slovenski etnički prostor u prošlosti išao i južnije od rijeke Dragonje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika