24.05.2007. / 15:21

Autor: Marijana Zrinjski

TRANSPLANTACIJA

Veće šanse za dobivanje organa

Hrvatska u petak postaje punopravna članica Eurotransplanta, međunarodne organizacije za transplantaciju organa, čime bi se trebale značajno povećati šanse za dobivanje organa bolesnicima koji su dugo na listi čekanja, priopćeno je u četvrtak povodom obilježavanja Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa, iz Ministarstva zdravstva. U Hrvatskoj naime, oko 30 posto bolesnika umre ne dočekavši organ koji mu je potreban. Na presađivanje organa čeka oko tisuću bolesnika dok se godišnje transplatira manje od 200 organa.

«Ulaskom u Eurotransplant, liste naših bolesnika postaju dio međunarodne liste, na kojoj je duljina čekanja vrlo bitan kriterij, tako da će se šanse onih koji su godinama na dijalizi povećati», kazala je glavna koordinatorica transplantacijskog programa u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Mirela Bušić.

Osim problema premalo darivatelja problem je u i tome, upozorava predsjednik Zajednice udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Stjepan Mihalić što u nekim bolnicama, koje unatoč postojanju timova za transplantaciju ne dojavljuju o organima za presađivanje. Tako prošle godine kaže, nije bilo nijedne dojave iz bolnice u Karlovcu, Zadru, Varaždinu, Puli, ali ni u bolnici Sv. Duh, koja je ranijih godina surađivala u programu transplantacije.

Iz zagrebačke bolnice Sveti Duh ravnatelj Mladen Bušić demantirao je Mihalića i rekao kako su u Sv. Duhu i ove godine imali nekoliko slučajeva transplantacije, no zbog kontraindikacija presađivanja su obustavljena. «Naš transplantacijski tim kontinuirano radi cijelo vrijeme i mi kao bolnica apsolutno podupiremo tako plemenite ciljeve», kazao je dodajući kako je zakon u Hrvatskoj vrlo naklonjen bolesnicima kojima je presađivanje potrebno. «U Hrvatskoj se moraju prijaviti ljudi koji ne žele darivati svoj organ nakon smrti, a ne oni koji žele. A takvih koji inzistiraju na zadržavanju svojih organa nakon smrti je u Hrvatskoj, vrlo malo», zaključio je Bušić.

Inače države članice Eurotransplanta još su Austrija, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska i Slovenija, sa ukupno 120 milijuna stanovnika.

Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika