25.05.2007. / 08:37

Autor: Marijana Zrinjski

ANKETA U SAD

Protiv rata 76 posto Amerikanaca

Rezultati najnovijeg istraživanja televizijske mreže CBS i dnevnika The New York Times pokazali su da čak 76 posto Amerikanaca smatra da se rat u Iraku odvija loše, što je deset posto više nego rezultati iste ankete provedene u travnju.

Ispitivanje provedeno telefonskom uzorku od 1.125 odraslih diljem SAD-a pokazalo je da 47 posto Amerikanaca misli da se rat odvija jako loše, a samo 20 posto smatra da su nedavna pojačanja donijela pozitivnu promjenu. Većina republikanaca 52 posto, misli da Amerika loše stoji u ratu u Iraku, što je 16 posto više nego sredinom travnja. Istog je mišljenja 90 posto demokrata i osam od deset nezavisnih birača.

Šest od 10 Amerikanaca podržava povlačenje iz Iraka, a 61 posto smatra kako SAD nije ni trebao izvršiti invaziju na Irak 2003. Također rekordan broj Amerikanaca, njih 72 posto, smatra da zemlja ide u krivom smjeru, što je ujedno najveći postotak takvih odgovora na to pitanje u posljednje 24 godine.

Dok se broj protivnika politike predsjednika George W. Bush u SAD-u prvenstveno zbog rata u Iraku neprestano povećava, američki kongres u kojem većinu drži Demokratska stranka u petak je odobrio 90 milijardi dolara za nastavak operacija u Afganistanu u Iraku, ali bez odredbi o povlačenju američkih snaga iz Iraka koje su u ranijoj verziji izazvale veto predsjednika Busha. U Predstavničkom domu Kongresa prijedlog je podržalo 280 zastupnika uglavnom republikanaca, a protiv je bilo njih 142. Demokrati su naime morali popustiti jer im nedostaje dvotrećinska većina potrebna za zaobilaženje predsjedničkog veta, a zakon su morali donijeti, jer bi inače riskirali živote vojnika u Iraku zbog nedostatka streljiva i opreme. Bush je u četvrtak pak za ovo ljeto najavio najžešće borbe u Iraku.

Podsjetimo djelatnici UNICEF-a, međunarodnog dječjeg fonda (United Nations International Children’s Emergency Fund), nedavno su upozorili na alarmantno stanje u Iraku. Dva milijuna djece ostalo je bez domova, mnogima su roditelji poginuli, nemaju osnovna sredstva za život, a prijeti im i kolera, koja ako se ne pravovremeno ne liječi, u većini slučajeva završava smrću.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika