25.05.2007. / 14:50

Autor: Goran Jurić

MUP

Kirin opovrgnuo objavljene izjave

Da bi Ministar unutarnjih poslova došao do podataka o identitetu osobe koja je postavila filmove (a prema njemu filmove je postavio netko iz SDP-a) u kojima ga se ismijava na Youtube-u, morao je zloupotrijebiti ovlasti.

Zastupnici SDP-a zatražili su u četvrtak (i u petak na sjednici Vlade) smjenu i kaznenu odgovornost ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, zbog njegove optužbe da su video zapisi njegovih izjava internetskom portalu YouTube poslani iz SDP-a. Saborska zastupnica Milanka Opačić zatražila je da Kirin objasni svoju izjavu koju je dao u četvrtak u Zadru, a u kojoj je kazao kako su preko servera saznali da su video uraci koji ga ismijavaju, poslani iz vodeće lijeve strane.

"Kirinova izjava javno je izrečena izravna prijetnja na račun SDP-a, ministar je zlouporabio svoju poziciju za obračun s političkim protivnicima", kazala je Milanka Opačić te zatražila od Kirina da objasni na temelju čije odluke i kojeg zakona je policija provodila istragu o autoru video zapisa. "Tko je potpisao nalog i zbog sumnje u koje kazneno djelo", upitala je Milanka Opačić.

Ministar Kirin učinio je najlogičniju stvar, opovrgnuo svoje izjave i za čitavu priču optužio novinare.

"Ja to nisam uopće rekao. To je rekao netko od novinara koji su stajali gdje smo mi neformalno razgovarali. Niti mi je ikad palo na pamet da se služim takvim stvarima, zapravo to nije posao ni ministra ni MUP-a", izjavio je Kirin novinarima u Virovitici gdje se danas održava sjednica Vlade.

SDP je od Kirina zatražio da objasni na temelju čije odluke i kojeg zakona je policija provodila istragu o autoru video zapisa.

Na upite novinara da komentira traženje SDP-a, Kirin je ponovio da mu je sve to (s YouTube) bilo simpatično sve do trenutka dok ljudi nisu počeli pričati koja to ekipa radi, te da to i novinari znaju.

"Ja sam to isto čuo kao i vi i niti sam potvrđivao da li to radi ova ili ona strana nego sam samo rekao da to ima politički motiv, jer su obično samo političari jednih stranaka dok drugih nema", izjavio je Kirin ocjenjujući SDP-ov potez početkom predizborne kampanje.

Ministar unutarnjih poslova također je izjavio da je novinaru, kada mu je pokušao postaviti pitanje da li se to može naći, rekao da se time ne bavi, te da bi to ikada radio.

Na upit nije li MUP ipak pokušao istražiti tko to radi, Kirin je odgovorio da mu to ni ne pada na pamet. "Zašto bih to radio, pa tu nema elemenata nikakvog djela kojim bi se policija bavila. Pokušava se cijelo vrijeme napraviti neka afera. Ako mi ne možete ništa drugo naći, onda bar zbog izjava. Mislim da je to sve dio izborne kampanje", izjavio je Kirin.

Bit će zanimljivo vidjeti planira li Kirin pokrenuti sudsku tužbu protiv novinara koji su na tako neprofesionalan način preuredili njegove izjave.

Da bi se uopće došlo do podataka o tome tko je postavio sporne video zapise potrebno je dotične podatke zatražiti od Google-a koji je vlasnik YouTube servisa. Da bi oni zahtjev i ispunili potrebno ga je uputiti službenim kanalima preko američke policije. Službeni zahtjev naravno treba netko i odobriti, a osnove za pokretanje istrage nema, jer se ne radi o kaznenom djelu.

Pod pretpostavkom da je službeni zahtjev i urodio plodom, te da su podaci o IP adresi računala sa kojeg je video zapis postavljen i završili u rukama Hrvatske policije to još uvijek nije dovoljno da bi se saznao o kojoj osobi se radi.

Ukoliko se radi o internet adresi nekog od hrvatskih internet providera, oni na službeni zahtjev mogu dostaviti podatke o korisniku koje je koristio dotičnu IP adresu u tom trenutku, dotični zahtjev je također netko morao potpisati.

Cijela ova priča pada u vodu ukoliko je video zapis postavljen iz nekog od internet cafe-a, nezaštićene bežične mreže, pa čak i iz neke kompanije jer većina računala u lokalnim mrežama se na internetu 'vide' kao jedno računalo. Naravno, uvijek je moguće i da IP adresa s koje je video zapis poslan se uopće ne nalazi u Hrvatskoj, tada je potrebno poslati zahtjev o otkrivanju identiteta korisnika internet provideru u nekoj drugoj zemlji, što se naravno također mora zatražiti u skladu sa zakonima i u dogovoru sa policijom dotične države. Na kraju treba spomenuti i mogućnost da je osoba koje je uploadala filmove koristila tzv. proxy servere, a u tom slučaju se cijela priča još više komplicira.

Vezane vijesti

Sanader: "Neću smijeniti Polančeca i Kirina"

Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Splitu najavio kako će se idućega tjedna sastati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom te da će o tome… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika