26.05.2007. / 11:25

Autor: Marko Biočina

GLOBALNO ZATOPLJENJE

Amerikanci odbacili njemački plan

Čini se da će SAD odbiti paket mjera kojima je Njemačka željela osigurati smanjanje emitiranja stakleničkih plinova u ekonomski najrazvijenijim zemljama svijeta, okupljenim u G8 klub.

Takav zaključak dolazi nakon što je u javnost „procurio“ dokument u kojem nadležne američke institucije kritiziraju njemački prijedlog. „I dalje imamo duboke, fundamenmtalne zamjerke na ovaj plan“, piše u dokumetnu, te se još dodaje kako se „u ovom planu klimatske promjene tretiraju na način suprotan američkom uvjerenju, do te mjere da je SAD nemoguće pristati na njegovu provedbu“.

Podsjetimo, njemački se plan sastojao od tri glavne mjere, a to su: usporavanje rasta prosječne svjetske temperature na dva stupnja do kraja stoljeća, smanjenje emisije stakleničkih plinova za 50 posto do 2050., te povećanje energetske i transportne učinkovitosti za 20 posto do 2020. godine.

Direktor Greenpeacea John Sauven američko je ponašanje nazvao „kriminalnim“

„Američka administracija očito ignorira, ne samo znanstveni konsenzus, već i masovnu zabrinutost zbog klimatskih promjena koja vlada diljem Amerike“, rekao je Sauven.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika