28.05.2007. / 12:51

Autor: Nina Tomljanović

UMJETNOST

Hipijevska kontrakultura u njujorškom muzeju

Uz fotografije Boba Dylana s nastupa u Woodstocku 1969. i Janis Joplin na njujorškoj pozornici 1968. izložene su omotnice albuma rock skupine Grateful Dead, osnovane 1965. u San Franciscu, gitarista virtuoza Carlosa Santane i Steve Miller Banda

U njujorškom muzeju Whitney prikazana je izložba koja prikazuje cjelokupnost umjetničkih djela i svjedočanstava koji su simbolizirali doba hipijevske kontrakulture i rođenje tog pokreta u ljetu ljubavi (Summer of Love) 1967. godine. Izložba prikazuje plakate, ploče, fotografije, glazbu, novinske, članke reprezentativne za cijelu epohu koja je otkrila hipijevsku kontrakulturu čitavom svijetu i osnovala mirotvorne pokrete i divovske prosvjede protiv rata u Vijetnamu.

Kustos Christoph Grunenberg nada se da će ta izložba omogućiti onima koji su živjeli u to doba da se vrate u prošlost, a onima koji ga se ne sjećaju ili još nisu bili rođeni da urone u to psihodelično ozračje koje je obilježilo dio šezdesetih godina.

"Pokušali smo predočiti kulturnu povijest psihodeličnog razdoblja koje se protezalo od sredine šezdesetih do početka sedamdesetih godina", rekao je Grunenberg.

Uz fotografije Boba Dylana s nastupa u Woodstocku 1969. i Janis Joplin na njujorškoj pozornici 1968. izložene su omotnice albuma rock skupine Grateful Dead, osnovane 1965. u San Franciscu, gitarista virtuoza Carlosa Santane i Steve Miller Banda. Porsche s pomičnim krovom i obojen na psihodeličan način koji je koristila Janis Joplin također je izložen. Među brojnim zanimljivostima nalazi se i slika, do danas jedina poznata, koju je naslikao kralj gitare Jimi Hendrix, predstavljajući dijabolično lice obojano u žuto, zeleno i narančasto. Filmovi i fotografije prikazuju i gurua tog razdoblja, pisca Timothyja Learyja, kao i pjesnika simbola beatnik generacije Allena Ginsberga. Fotografije prikazuju i Micka Jaggera i njegovu tadašnju suprugu Biancu na vjenčanju te gitarista Rolling Stonesa Keitha Richardsa kako očigledno stavlja nešto u nos u kalifornijskom parku krajem šezdesetih godina.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika