28.05.2007. / 12:44

Autor: Marko Biočina

ISTRAŽIVANJE

31 posto Hrvata želi muškog predsjednika

Čak 31 posto Hrvatskih građana smatra kako bi funkciju predsjednika države trebao obavljati muškarac. Samo 15 posto njih na toj poziciji bi radije vidjelo ženu, pokazuje najnovije istraživanje Gfk centra za istraživanja tržišta.

Preferiranje muškaraca na istaknutim položajima ili radnim mjestima više nije toliko istaknuto kao 1995. godine, ali još uvijek nije ni zanemarivo. Zanimljivo je da bi u muškarca kao predsjednika države više povjerenja imali građani u dobi između 55 i 64 godine te iz Like, Korduna i Banovine (po 36%), a kao predsjednika vlade osobe između 45 i 54 godine te iz Slavonije. Ženu kao predsjednicu države, češće preferiraju mlađi - i to građani u dobi od 25 do 34 godina, građani Zagreba i okolice , kao i osobe viših osobnih prihoda. Suprotno, najrjeđe biranje žene na ovoj poziciji je od strane najstarijih ispitanika - osoba s više od 65 godina, građana iz regije Slavonija.

Također, zanimljiv je podatak da ženu na poziciji predsjednika države najmanje žele ispitanici s najmanjim osobnim primanjima.

Muškarci najviše vjeruju ženama kada one obavljaju posao sveučilišnog profesora ili liječnika specijalista.

S druge strane, pozitivan je trend rasta kojima spol nije bitan faktor kod odabira najviših državnih dužnosnika. Tako više od 54 posto svih ispitanika smatra spol nije bitan kod funkcije predsjednika države.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika