28.05.2007. / 12:44

Autor: Martina Zeković

IRSKA

Ahern ostao bez apsolutne većine na izborima

Stranka irskog premijera Bertiea Aherna Fianna Fail pobijedila je na parlamentarnim izborima stekavši 78 zastupničkih mjesta. Međutim, Progresivni demokrati s kojima je premijerova stranka do sada koalirala dobila je samo dva zastupnička mjesta. Tako je vladajuća koalicija od ukupno 166 mjesta dobila samo 80 mjesta što nije dovoljno za apsolutnu većinu. Ahernu sada slijede teški pregovori sa oporbenim strankama kako bi oformio koalicijsku vladu. Glavna opozicijska stranka Fine Gael, osvojila je 51 mjesto u parlamentu, ali su njezini potencijalni koalicijski partneri laburisti i zeleni osvojili ukupno 26 mjesta tako da zajedničkim snagama ipak ne bi mogli prestići koaliciju Fianna Fail i Progresivnih demokrata.

Smatra se da bi se Ahern mogao pokušati dogovoriti sa laburistima što nije dobro prihvaćeno u njegovoj stranci jer to znači manje ministarskih mjesta za za njih.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika