Objavljeno u Nacionalu br. 602, 2007-05-29

Autor: Maroje Mihovilović

DVOSTRUKA MJERILA U BIJELOJ KUĆI

Cheneyjev unuk ima dvije mame

DICK CHENEY, američki potpredsjednik, dobio je šestog unuka, sina njegove kćeri Mary, deklarirane lezbijke koja već 16 godina živi s partnericom Heather Poe

OTOGRAFIJA koja je opčinila Ameriku: Lynn i Dick Cheney s njihovim šestim unukom, prvim kojeg im je rodila njihova kći Mary, deklarirana lezbijka, dok je biološki otac i način začeća nepoznatOTOGRAFIJA koja je opčinila Ameriku: Lynn i Dick Cheney s njihovim šestim unukom, prvim kojeg im je rodila njihova kći Mary, deklarirana lezbijka, dok je biološki otac i način začeća nepoznatNaoko, fotografija je sasvim obična, jedna od onih koje imaju mnoge američke obitelji. Djed i baka drže u naručju novorođenog unuka i ponosno se smiju kameri. Nije im to prvi unuk, već šesti, ali su ipak posebno ponosni na njega jer je to prvo dijete njihove mlađe kćeri, koja je rodila tek u 38. godini. Za američku javnost ta je fotografija ipak senzacija, jer djed s te fotografije je 66-godišnji američki potpredsjednik Dick Cheney, čovjek koji je uvelike formulirao ultrakonzervativnu ideologiju današnje američke administracije, a unuk Samuel David Cheney kojeg drži u rukama je sin Cheneyjeve kćeri Mary, koja je lezbijka, te već 16 godina živi u zajednici s jednom ženom, pa će njih dvije zajedno podizati to dijete. Stvar je neobična jer, eto, šesti unuk potpredsjednika Cheneyja ima dvije majke, a nema oca.

Riječ je o sasvim neobičnoj situaciji u odnosu na opće stavove koje sadašnja administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha ima o homoseksualnosti, potom kakve je zakone ta administracija promovirala te na kakvu se konzervativnu biračku bazu ona oslanja. Nijedna američka administracija u posljednjih pola stoljeća nije imala tako neprijateljski odnos prema homoseksualcima, u nijednom razdoblju u posljednjih pola stoljeća nisu homoseksualci bili na takvom zakonskom i propagandnom udaru. Unatoč tim nepovoljnim prilikama koje su kreirali Bush i njegovi ljudi, američki homoseksualci su ipak uspjeli izboriti neke nove slobode i nova prava. To su postigli prvenstveno zahvaljujući liberalnoj vlasti na lokalnoj razini u pojedinim američkim saveznim državama, ali i zahvaljujući smjelim potezima i akcijama samih homoseksualaca, u koje neki američki mediji ubrajaju i ovaj čin Mary Cheney, iako ona izričito kaže da njena odluka da rodi nije nikakav politički manifest, nego sasvim privatna stvar.

Cheney ima dvije kćeri. Starija Elizabeth Cheney rodila se 28. srpnja 1966. godine, diplomirala je 1989. godine na sveučilištu Colorado, te nekoliko godina kasnije magistrirala pravo. U međuvremenu se bila zaposlila u Ministarstvu vanjskih poslova, a radila je i u poznatoj organizaciji USAID, preko koje SAD daju pomoć zemljama u razvoju. Sljedećih godina radila je u jednoj privatnoj konzultantskoj firmi koju je vodio prijatelj njenog oca Richard Armitage. Godine 2002. ponovno se zaposlila u Ministarstvu vanjskih poslova, i to na novostvorenom mjestu zamjenika pomoćnika ministra vanjskih poslova za bliskoistočna pitanja. Pričalo se tada da ju je namjestio Armitage koji je tada bio zamjenik ministra vanjskih poslova.


Elizabeth Cheney procijenila je da se za američku politiku može više postići suptilnim pomaganjem nekih procesa u drugim zemljama, nego pritiskom. Bila je uvjerena da će iranski problem nestati ako se Iran iznutra promijeni, ako njime više ne budu vladali ekstremistički islamski svećenici. Radila je na stvaranju i okupljanju iranskih nevladinih organizacija, za sada u izgnanstvu, ali s nadom da će one s vremenom svoje djelovanje proširiti i unutar zemlje. Dosta se govorilo o njenim naporima u tom smislu, te joj se predviđala velika diplomatska karijera, ali je ona u proljeće prošle godine, kada je čekala svoje peto dijete, napustila State Department, navodno zbog obitelji. Njen suprug Philip Perry je pravnik, radio je neko vrijeme u Bushovoj vladi, a sada je partner u jednoj velikoj odvjetničkoj kancelariji.

HEATHER POE I MARY CHENEY - Zahvaljujući Bushevoj administraciji, životna partnerica kćeri američkog potpredsjednika neće imati nikakva formalna prava u odgoju njihova novorođenog djetetaHEATHER POE I MARY CHENEY - Zahvaljujući Bushevoj administraciji, životna partnerica kćeri američkog potpredsjednika neće imati nikakva formalna prava u odgoju njihova novorođenog djetetaCheneyjeva mlađa kći Mary Cheney rodila se 14. ožujka 1969. godine, diplomirala je na sveučilištu u Coloradu, specijalizirala se za poslovnu promociju, te je radila u marketingu raznih kompanija i jednog baseball tima. Ona je vrlo rano obznanila da je lezbijka i postala je aktivist nekih udruga koje su se borile za širenje homoseksualnih prava. Neko je vrijeme bila zaposlena u jednoj velikoj pivovari sa zadatkom da nagovori homoseksualnu zajednicu u Coloradu da prekine 20 godina dugački bojkot te pivovare, započet zbog nekih homofobičnih izjava šefova pivnice, u čemu je i uspjela. Sljedećih godina bila je na sličnim poslovima, posebno je bila aktivna u Republikanskoj stranci, nastojeći smanjiti animozitet homoseksualne i lezbijske zajednice prema Republikanskoj stranci, koja se protivi legalizaciji homoseksualnih brakova, te drugih njihovih zahtjeva. Dugo je vremena živjela u Coloradu, a odnedavno je stanovnica američke savezne države Virginije. Od 1991. godine živi s Heather Poe, koja je bila pripadnica šumarske službe.

Mediji se nisu snažnije zainteresirali za njene aktivnosti čak ni nakon što je Cheney postao potpredsjednik SAD-a, nego tek nešto kasnije, kada je ona prije izbora 2004. godine ušla u izborni stožer svojeg oca te pomagala da Bushova administracija ostane u Bijeloj kući. Bilo je tada nekih pitanja iz lezbijskih krugova kako to da ona podržava administraciju koja ima negativan odnos prema homoseksualcima. Kao što je poznato, predsjednik George W. Bush veliki je protivnik homoseksualnih brakova, pa je pokrenuo inicijativu da se u Kongresu izglasa ustavni amandman kojim bi se Ustavom definiralo da je brak isključivo veza muškarca i žene, čime bi se onemogućilo saveznim državama da one donose svoje vlastite propise u vezi toga, a istodobno i onemogućilo sudovima da brak definiraju kako im se sviđa. Bush je u veljači 2004. godine objavio da će takav amandman biti poslan u proceduru, a o tome je više puta govorio i u posljednje vrijeme.

Njegov potpredsjednik Dick Cheney nije se o tome izjašnjavao. Tijekom 2004. godine intenzivirala se predizborna kampanja za predsjedničke izbore ujesen te godine, a u kampanji je sudjelovao i Cheney. U sklopu te predizborne kampanje zajedno sa svojom suprugom Lynne bio je na jednom skupu s građanima u gradu Davenportu u američkoj saveznoj državi Iowi. Jedna žena na skupu pitala ga je što misli o homoseksualnim brakovima. Znala je dobro zašto mu postavlja to pitanje, da će se Cheney naći u neugodnoj situaciji. Ipak, tražila je da se izjasni o toj stvari, pri čemu se morao opredijeliti ili za stavove svojeg šefa Busha ili za interese svoje kćeri Mary koja je lezbijka. Cheney je odgovorio:

“Lynne i ja imamo kćer koja je lezbijka, pa je to jedno pitanje s kojim je naša obitelj dobro upoznata. Kada me pitate o vezama među ljudima, moje je generalno mišljenje da sloboda znači slobodu za svakoga. Svatko mora imati slobodu da uđe u vezu kakvu želi. Što se vjenčanja tiče, povijesno je pokazano da je to odnos koji pravno najbolje reguliraju naše savezne države. Savezne države su bazično odredile što za svaku od njih znači brak. Moje stav je već odavno da to pitanje treba ostati u rukama saveznih država da o njima odlučuju.”

Njegova izjava izazvala je tada dosta pozornosti kod prisutnih, jer je on ovim svojim stavom izričito ustao protiv Bushovog stava kako to treba oduzeti saveznim državama da o tome odlučuju i sve regulirati isključivo na saveznoj razini amandmanom na Ustav Sjedinjenih Država. Cheney je u daljnjem obrazlaganju svojeg stava objasnio kako Bush gleda na to, napomenuo kako je - neovisno o Cheneyjevom osobnom stavu - predsjednik Bush taj koji jedini određuje političku liniju ove administracije. Time je dao do znanja da će po njegovu mišljenju Bush nastaviti sa svojim pokušajem da se izglasa ustavni amandman o braku kao o isključivo heteroseksualnoj vezi. Dao je time ujedno do znanja da se on tome unutar administracije neće suprotstavljati. Na kraju svojeg izlaganja o tom pitanju ponovno je rekao nekoliko osobnih misli vezanih uz svoju obitelj te zaključio:

“Mi imamo dvije kćeri i na obje smo strašno ponosni. Obje su divne mlade žene, obje obavljaju ogroman posao podržavajući nas, pa smo stoga mi blagoslovljeni s objema našim kćerima.”

Tih su dana, s druge strane, neki demokratski kandidati na izborima pokušali iskoristiti za kompromitaciju Busha i Cheneyja, taj paradoks da Bushova administracija toliko rogobori protiv homoseksualnosti, a jedan od vodećih ljudi administracije Cheney ima kćer lezbijku. Tijekom predizbornih debata neki su i njemu postavljali pitanja o tome, ali je on na takva pitanja odbijao supstancijalnije odgovarati, napominjući da je to privatna stvar. No, bio je vrlo nezadovoljan što su ti demokratski kandidati tu stvar potezali, smatrajući da je to nedolično, jer je riječ o sasvim privatnoj stvari. Ipak, bilo je i dalje zamjetljivo da Cheney, koji je inače iznosio krajnje konzervativne stavove o najrazličitijim društvenim stvarima, o homoseksualizmu nije želio reći ništa.

DICK CHENEY u Kongresu s predsjednikom Bushom i šeficom Predstavničkog doma i demokratske većine Nancy PelosiDICK CHENEY u Kongresu s predsjednikom Bushom i šeficom Predstavničkog doma i demokratske većine Nancy PelosiNije se ni kasnije javljao kada je u to vrijeme američki predsjednik Bush gurao svoju ustavnu inicijativu da se izglasa ustavni amandman kojim bi se zabranjivali homoseksualni brakovi. Bush je tada objašnjavao da je samo “veza muškarca i žene najstarija ljudska institucija”, te da se “smisao vjenčanja ne može odsjeći od njegovih kulturnih, vjerskih i prirodnih korijena, a da se pri tome ne oslabi durštvo kao takvo”. Iako je Bush snažno gurao taj amandman, on je na kraju propao. U SAD-u je vrlo teško mijenjati Ustav. Da bi bio izglasan, bilo koji ustavni amandman mora dobiti dvotrećinsku većinu u oba doma Kongresa, za njega treba glasovati 290 kongresmena i 67 od 100 senatora, a potom ide na ratifikaciju u savezne države, te stupa na snagu kada ga ratificiraju tri četvrtine saveznih država, dakle njih 38. Zbog takvih uvjeta američki je Ustav, u 215 godina koliko je na snazi, amandmanima dopunjavan ili mijenjan samo 17 puta, posljednji puta 1992. godine. Iako su republikanci u Senatu tvrdili da bi oni mogli skupiti većinu za Bushov amandman o homoseksualnim brakovima, već na početku procedure bilo je jasno da od toga neće biti ništa. Čim se u Senatu prvi puta u vezi tog Bushovog amandmana glasovalo o nekim proceduralnim pitanjima, za amandman je glasovalo samo 48, a protiv 50 senatora. Vidjevši da amandman ne može proći, Bush je od njega odustao, pa danas već tri američke savezne države dopuštaju formalne ili neformalne homoseksualne brakove, a druge se na to spremaju.

O Mary Cheney se ponovno više počelo govoriti kada je ona u prosincu prošle godine objavila da je trudna, te da će roditi dijete. Nije objasnila kako je postala trudna. Početkom ove godine u jednom intervjuu novinar CNN-a Wolf Blitzer pitao je Cheneyja o tome kako se odnosi prema činjenici da će njegova kći lezbijka dobiti kćer, a Cheney je odgovorio: “Ja sam oduševljen što ću dobiti šestog unuka, Wolf. Na svijetu su mi najvažnije moje dvije kćeri i moji unuci. Uz to, iskreno mislim da je ovo pitanje bilo potpuno neadekvatno.”

Mary Cheney je prošle godine objavila memoare u kojima je opisala svoju vezu s Heather Poe, svoje suočavanje s vlastitom seksualnom orijentacijom, te opisala i situaciju kada je svojim roditeljima rekla da je lezbijka. Otkrila je da je prva reakcija njenog oca bila: “Slušaj, ti si moja kći, ja te volim i jedino što želim je da budeš sretna.”

Nakon što je obznanila da je trudna, Mary Cheney je u jednom intervjuu rekla: “Riječ je o bebi, riječ je o Božjem daru. Ovdje nije riječ o nikakvom političkom manifestu, nije ni riječ o želji da se potakne neka javna diskusija na ovaj ili onaj način. Riječ je isključivo o mojem djetetu.”

Kada je objavljeno da Mary Cheney čeka dijete novinari su o tome pitali i Busha, podsjećajući ga na njegovu svojedobnu izjavu kako po njegovu mišljenju “djeca doduše mogu dobiti ljubav i od homoseksualnog para, ali idealno je - to su pokazale studije - da dijete odrasta u braku muškarca i žene”. Bush im je odgovorio: “Potpredsjednik mi je otkrio sretnu vijest da njegova kći čeka dijete. On i njegova supruga Lynne su vrlo sretni zbog kćeri Mary. Mislim da će Mary biti duša puna ljubavi svojem djetetu. Sretan sam zbog nje.”

Novinari su tvrdili da se mogao osjetiti drukčiji ton kada je Bush svojedobno govorio o homoseksualnim roditeljima općenito, te kada je tom prilikom govorio o budućem djetetu kćeri lezbijke njegovog najbližeg suradnika.

Cheney za toleranciju prema gay obiteljima

Dicka Cheneyja je u travnju jedan novinar pitao bi li roditelji njegovog budućeg šestog unuka, a to će biti njegova kći i njena životna partnerica, trebali imati ista prava kao i heteroseksualni roditelji. Cheney je na to pitanje odgovorio:
“Mislim da u duhu tradicije to mora ostati pitanje koje će regulirati savezne države. Uz to, naravno da smatram da se mi kao društvo moramo odnositi s tolerancijom i poštovanjem prema bilo kojem aranžmanu na koji se ljudi odluče."

Bush i Ustavom protiv gay brakova

Američki predsjednik George W. Bush vrlo je oštro reagirao kada su pojedine američke savezne države, na primjer Massachusetts, počele davati dopuštenja homoseksualnim i lezbijskim parovima da ulaze u bračne zajednice, kako bi dobili ista prava kao i bračni parovi u heteroseksualnim brakovima. Stoga je pokrenuo inicijativu da se brak u Ustavu definira kao zajednica muža i žene, iako je načelni stav Republikanske stranke da bi savezne države same trebale odlučivati o važnim pitanjima.

Vezane vijesti

Cheney pozivao Busha da bombardira Siriju

Cheney pozivao Busha da bombardira Siriju

Bivši potpredsjednik Dick Cheney kaže u novim memoarima kako je pozvao predsjednika Georgea W. Busha da bombardira sirijski nuklearni reaktor u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika