28.05.2007. / 16:58

Autor: Goran Jurić

NACIONALNI PROGRAM

"Srednja škola za sve"

Izneseni su i podaci Zavoda za zapošljavanje na kojem se trenutno nalazi prijavljeno čak 16.160 osoba između 16 i 19 godina. Prema popisu stanovništva iz 2001. u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,5 milijuna stanovnika bez srednje škole.

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac predstavili su danas u Vladi Nacionalni program mjera za uvođenje obveznoga srednjoškolskog obrazovanja te kampanju koja prati ovaj program pod imenom "Srednja škola za sve".

Početak kampanje obilježen je i postavljanjem bedža na zgradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na zagrebačkom Trgu Burze.

Sanader je prilikom predstavljanja programa izjavio: "Tim projektom želimo probuditi svijest i podići ju na višu razinu u svim dijelovima društva, zbog čega najprije idemo s nacionalnom strategijom, a ne s promjenom Ustava i zakona".

Izneseni su i podaci Zavoda za zapošljavanje na kojem se trenutno nalazi prijavljeno čak 16.160 osoba između 16 i 19 godina. Prema popisu stanovništva iz 2001. u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,5 milijuna stanovnika bez srednje škole.
"Cilj je da 2010. imamo najbolji obrazovni sustav u ovom dijelu Europe, da se uvede jedna smjena u škole, da uz obvezno srednjoškolsko obrazovanje bude i više studenata te da postanemo društvo koje će se moći nositi s drugima u globalizacijskim procesima", dodao je Sanader.

Ministar Primorac rekao je da uvođenje tih mjera država namjerava ostvariti postupno, nizom poticajnih mjera, a ne prisilom. Sanader je pak izrazio uvjerenost da nakon uvođenja mjera Nacionalnog programa, a uvođenje ne bi trebalo trajati duže od dvije godine, Hrvatska više neće biti među zemljama s najmanjim brojem godina obaveznog školovanja.
Primorac je istaknuo da se Nacionalni program temelji na Ustavu, po kojemu obrazovanje mora biti dostupno svima pod jednakim uvjetima. Stanje na terenu, primjerice u Kninu, oko Šibenika i Vukovara, često je drugačije, ljudi nemaju sredstava za plaćanje prijevoza do škole, smještaja u učeničkim domovima ili udžbenika.

Nacionalni program će osim besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda srednjih škola, besplatnog smještaja u domove i besplatnog prijevoza posebnu pozornost obratiti na uključivanje problematičnih učenika u obrazovni proces te njihovo obrazovanje do stjecanja prvih znanja, što bi trebalo trajati minimalno dvije godine, istaknuo je ministar Primorac.

Prema anketnom istraživanju oko 85% roditelja i 71% učenika podupire uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja. Projektu su prethodili, među ostalim, izgradnja i opremanje velikog broja školskih objekata, zaposleno je više od pet tisuća stručnjaka u obrazovanju te je poboljšan materijalni status profesora.

Vezane vijesti

Hitno testiranje ispita državne mature

Hitno testiranje ispita državne mature

Nakon brojnih prigovora maturanata, roditelja i nastavnika na ovogodišnji ispit državne mature iz hrvatskog jezika, ministar Željko Jovanović… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika