Objavljeno u Nacionalu br. 602, 2007-05-29

Autor: Marijana Zrinjski

GALERIJA

Žestoki rock s balalajkama

Leningrad Cowboys, finska rock atrakcija poznata iz filmova Akija Kaurismäkija, gostuje u Zagrebu u Tvornici u petak 1. lipnja

LENINGRAD COWBOYS bendu su posvećena dva filma finskog redatelja Akija Kaurismäkija, a snimili su dvadesetak albumaLENINGRAD COWBOYS bendu su posvećena dva filma finskog redatelja Akija Kaurismäkija, a snimili su dvadesetak albuma"Mi u bendu odlično se zabavljamo, pa se to odražava i na publiku. Nama je važno da svi plešu, skaču i vrište", kaže Varre Vartiainen, gitarist finskog benda Leningrad Cowboys. Taj finski bend, koji je izdao desetak albuma i nastupao u pedesetak zemlja, poznat je po energičnoj glazbi, originalnim frizurama, jedinstvenoj pozornici i parodijama na rock klišeje, a održat će koncert u zagrebačkoj Tvornici u petak 1. lipnja. Lenjingradski kauboji nastali su zahvaljujući finskom redatelju Akiju Kaurismäkiju koji se 1989. proslavio filmom Leningrad Cowboys go America.


Za taj je film angažirao postojeći bend Sleepy Sleepers te nekoliko drugih glazbenika, a oni su nakon filma zadržali ime, frizure i stil oblačenja - toliko uspješno da su stekli publiku širom svijeta, a Kaurismäki je 1994. snimio još jedan film o njima. "Svatko se brine za svoju frizuru. Nekad ih napravimo za pet minuta, a ponekad za nekoliko sati. Sve ovisi o tome koliko alkohola imamo u sebi", kaže Vartiainen. Bend često nastupa uz pratnju starog sovjetskog vojnog zbora i orkestra, a gitaristi sviraju na gitarama u obliku traktora ilustrirajući moto benda "Make tractors, not war", to jest "proizvodite traktore, a ne rat". "Imamo lude obožavatelje u Japanu, Hong Kongu, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji", kaže Vartiainen i nastavlja: "S nama su na pozornici uvijek različiti ljudi koji tijekom koncerta izvode svoje točke pa nikad ne znaš što će se dogoditi". Vartiainen se vrlo veseli nastupu u Hrvatskoj u kojoj je već bio dva puta i najvaljuje da će frizeri svima koji požele u Zagrebu napraviti točno iste onakve frizure kakve imaju članovi i članice benda Leningrad Cowboys.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika