04.07.2003. / 00:00

Autor: Petra Smoljak

SVIJET

ALŽIR PROTJERAO SVE STRANE NOVINARE

ALŽIR PROTJERAO SVE STRANE NOVINARE
Alžirska vlada hitno je u četvrtak protjerala sve inozemne novinare iz zemlje. Protjerani su svi stranci, koji rade kao stalni dopisnici iz Alžira, te svi izvjestitelji, koji su došli u Alžir posljednjih dana kako bi pratili što će se dogoditi nakon što je alžirska vlada donijela odluku da nakon 18 godina iznenada oslobodi iz zatvora neke od vođa pobune islamskih radikala osamdesetih godina. Neki od stranih novinara već su napustili Alžir, drugi čekaju odgovarajuće avionske letove, a do tada im je zabranjeno da napuštaju hotele. Čini se da će nakon ovog protjerivanja iz Alžira u inozemstvo moći izvještavati samo domaći novinari koji rade za strane medije.
Prema nekim objašnjenjima strani su novinari protjerani kako ne bi mogli izvještavati o reakcijama alžirskih građana o oslobađanju ovih islamskih vođa iz zatvora, a posebno kako ne bi mogli izvještavati o njihovim aktivnostima. Oni su oslobođeni uvjetno, a obaveza im je da politički ne djeluju, javno ne nastupaju, ne govore čak niti u džamiji. Jedan od njih potpisao se takvu obavezu, dok je drugi to odbio. Ako će oni prekršiti ove uvjete bit će ponovno uhićeni i vraćeni u zatvor, a to bi moglo izazvati nezadovoljstvo u dijelu alžirske javnosti, pa stoga alžirska vlada ne želi u zemlji imati strane novinare, koje za razliku od domaćih, ne mogu kontrolirati.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika