29.05.2007. / 10:21

Autor: Marijana Zrinjski

EPIDEMIJA DEBLJINE

Više od polovice žena u Hrvatskoj je debelo

Više od polovice žena i oko dvije trećine muškaraca u Hrvatskoj su pretili, odnosno indeks tjelesne mase veći im je od normalnog dok je oko petine stanovništva debelo. Također u Hrvatskoj ime sve više pretile djece i adolescenata. Podaci su to iz stručnog osvrta dr. Joze Jelčića i dr. Mirka Koršića koji se već tridesetak godina bavi tom tematikom, pod naslovom Hrvatski nacionalni konsenzus o dijagnostici i liječenju debljine.

Debljina je kronična bolest, koja nerijetko rezultira nizom teških kroničnih poremećaja poput visokog krvnog tlaka, viske razine šećera u krvi, moždanog udar i srčanog infarkta, bolestima zglobova i dišnog sustava itd. Nažanost, većina pretilih ignorira opasnosti pa kreću na dijetu tek kada se razbole.

Uzrok epidemije debljine je naravno stil života 21. stoljeća u kojem kuhane obroke zamjenjuje brza, jeftina, kalorična i lako dostupna hrana, a tjelesna aktivnost svodi se na udaranje po kompjuterskoj tipkovnici.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika