29.05.2007. / 15:20

Autor: Martina Zeković

SUDIONICI TZV. ZLOČINAČKOG POTHVATA

Sanader: "Nema novih imena u optužnici"

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u utorak na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Zagrebu kako nema novih optuženih pred Haškim sudom, niti novih osoba koje bi bile pod istragom. "Nema novih optuženih niti novih imena koja bi bila pod istragom, niti su imena osoba o kojima se nagađa u javnosti i medijima uopće spomenuta u optužnici u navedenom predmetu niti je to aneks optužnice. Aneks optužnice bi ipso facto implicirao da je riječ o proširenju optužnice. Dakle nema novih optužnica, nema novih istraga", kazao je Sanader.

"Vlada ustrajava na ocjeni da je Oluja bila legitimna, obrambena operacija za oslobađanje do tada okupiranih područja suverene i međunarodno priznate RH, u skladu s međunarodnim pravom i relevantnim dokumentima Vijeća sigurnosti UN-a", objasnio je Sanader i dodao da su sve istražne radnje Haškog suda, prema rezoluciji 1503 Vijeća sigurnosti UN-a, morale završiti do 31. prosinca 2004., te da više nema novih istraga ni optužnica.

Sanader tvrdi kako bi osobe s čijim se imenima spekulira posljednjih dana u hrvatskim medijima, mogle bi biti pozvane jedino u svojstvu svjedoka. "Zašto se sada uz optužnicu dodaju imena, na čiji zahtjev, to i mene vrlo zanima kao i što je u pozadini svega toga. Ono što je puno važnije, ono što me najviše zanima, što je karakter tog papira. Karakter tog papira jest da on nije optužnica, da nema novih istraga i da ne mogu biti optuženi", izjavio je premijer i u ime Vlade pozvao odvjetničke timove trojice generala da međusobno surađuju i da ne rade jedni protiv drugih, a "Hrvatska će sa svoje strane također učiniti sve da padnu ovakve kvalifikacije koje su u optužnici spomenute".

Na jučerašnju objavu HRT-ova "Dnevnika" u kojoj se navodi sedam imena bivših vojnih i državnih dužnosnika koje je Haško tužiteljstvo, navodno, navelo u dodatku optužnice protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača koji nosi oznaku tajnosti, kao sudionike tzv. zločinačkog pothvata, u utorak su reagirali iz HSP-a. HSP-ovi saborski zastupnici Pero Kovačević i Vlado Jukić zatražili su od Programskog vijeća HRT-a da se očituje o toj objavi. Predsjedništvo HSP-a ranije je održalo telefonsku sjednicu na kojoj je zaključeno da objavljivanje tajnih dokumenata šteti hrvatskoj državi, Vladi i premijeru, ali i samim haškim optuženicima.

Kovačević se osvrnuo na činjenicu da je imena iz tajnog dokumenta objavila javna televizija, dok je komercijalna Nova TV objavila kako posjeduje taj dokument, ali da ga ne želi objaviti jer bi to bilo protuzakonito. Naime, Tužiteljstvo je obrani optuženih generala odbilo dati popis tajnih svjedoka koji će se pojaviti na suđenju upravo zbog činjenice da se u Hrvatskoj objavljuju tajni dokumenti. Odvjetnici optuženih generala zatražili su da se sa spomenutog aneksa skine oznaka tajnosti.

Kovačević je na konferenciji za novinare u Saboru ustvrdio i da tajne dokumente medijima dostavlja "nevidljiva ruka rodbinsko-kumske veze". O imenima nije želio govoriti, ali je dodao da je "znakovito što su se tajni dokumenti počeli objavljivati nakon što je otkriven deal Carle Del Ponte sa Srbijom".

Jukić je zatražio da Vlada što prije Saboru podnese izvješće o suradnji s Haškim sudom, te da preispita svoju politiku prema Haagu i predloži novi model suradnje, jer je "sada već svima jasno da je politička komponenta postala dominantna nad pravnom".

Vezane vijesti

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Radoviću dvije godine zatvora zbog ucjene Čermaka

Pisca i aktivista Sašu Radovića (72) zagrebački Općinski kazneni sud danas je nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora zbog ucjene generala Ivana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika