29.05.2007. / 17:21

Autor: Martina Zeković

RATNI ZLOČIN PROTIV HRVATSKIH CIVILA

MUP Srbije priveo sedam osoba osumnjičenih za zločine u Lovasu

Sedam osoba koje su osumnjičene da su u listopadu 1991. godine u Hrvatskoj počinili ratni zločin, priveo je MUP Srbije koji je dan ranije proveo akciju potrage i privođenja osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. godine u hrvatskom selu Lovasu, objavili su srbijanski mediji iako MUP Srbije još nije dao službenu potvrdu te vijesti niti ju je potvrdilo srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine. Radi se o nekadašnjim dragovoljcima i pripadnicima paravojnih formacija, koji su osumnjičeni za ubojstvo 22 osobe, kao i za zlostavljanje većeg broja civila. Pretkazneni postupak za utvrđivanje odgovornosti za ratni zločin ubojstva civila hrvatske nacionalnosti u selu Lovas, pokrenulo je Tužiteljstvo za ratne zločine u listopadu 2005.

Novinar Drago Hedl, koji je istraživao zločine u Slavoniji, razgovarao je sa svjedocima od kojih su neki bili i na minskom polju tijekom masakra, a koji su stjecajem okolnosti preživjeli. On je za B92 izjavio kako ti svjedoci tvrde da je najokrutniji bio izvjesni Petronije. "Njega imaju najviše u pamćenju po zlu jer ih je on najviše maltretirao. Kada su u pitanju određene formacije, stanovnici Lovasa govore da su na tom području bili pripadnici paravojnih formacija "Beli orlovi" i "Dušan Silni", rekao je Hedl.

"U Hrvatskoj će uhićenje sigurno biti primljeno sa zadovoljstvom, jer je činjenica da za zločin u Lovasu još nitko nije odgovarao, a radi se o vrlo okrutnom zločinu. Pored toga, i u Hrvatskoj se trenutačno provode suđenja za zločine Hrvata nad Srbima, pa je normalno da je svaka takva informacija iz Srbije dobrodošla", dodao je Hedl.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika