29.05.2007. / 18:32

Autor: Martina Zeković

BUDVA

Mesić propustio svečanost na kojoj je nagrađen kao "Državnik-humanist 20.st."

Međunarodna liga humanista dodijelila je hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću nagradu "Državnik - humanist 20. stoljeća". Mesić međutim nije prisustvovao svečanoj dodjeli nagrada održanoj u Budvi u ponedjeljak. Prema njegovim riječima, ranije je dogovoreno da mu se nagrada uruči u Zagrebu ili Sarajevu jer je on bio spriječen drugim obvezama, a njegov nedolazak na jučerašnju svečanost "nema veze s prosvjedom zbog toga što su priznanja Lige dobili i crnogorski političari Milo Đukanović i Svetozar Marović".

Đukanović je dobio priznanje za doprinos demokratskom stjecanju neovisnosti Crne Gore, a Marović je proglašen počasnim veleposlanikom mira. Dio crnogorske javnosti je prosvjedovao protiv dodjele tih priznanja zbog njihove odgovornosti u vrijeme rata.

Predsjednik Mesić u utorak se u Budvi sastao s predstavnicima crnogorskih Hrvata na inicijativu predsjednika Međudržavnog vijeća Hrvatske i Crne Gore Veljka Bulajića. Predstavnici Hrvatske građanske inicijative, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, zatim udruge Hrvatsko građansko društvo i Krovne udruge Hrvata u Crnoj Gori obavijestili su Mesića o svojim problemima u čijem rješavanju bi mogla pomoći hrvatska država. Oni se nadaju da će Hrvati prema novom crnogorskom ustavu dobiti status manjine s osiguranim bar jednim mjestom u crnogorskom parlamentu.

Hrvati očekuju pomoć u izgradnji dviju zgrada, Hrvatskog doma u Tivtu i Kotoru, uvođenje liberalnijeg režima prelaska granice na Debelom Brijegu, vraćanje PDV-a kad kupuju u Hrvatskoj te lakši i jeftiniji postupak dobijanja hrvatskih dokumenata.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika