29.05.2007. / 19:18

Autor: Martina Zeković

IZBORI ZA PREDSTAVNIKE NACIONALNIH MANJINA

Albanska nacionalna manjina s najviše kandidata za predstavnike u Gradu Zagrebu

Zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo zaprimilo je 21 kandidacijsku listu za predstojeće izbore devet vijeća nacionalnih manjina i 13 kandidatura za devet predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu, izvijestio je GIP u utorak na konferenciji za novinare. Izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina održat će se u jedinicama lokalne i područne samouprave 17. lipnja.

Albanska nacionalna manjina izlazi na izbore s čak pet lista, romska nacionalna manjine s četiri liste, bošnjačka i makedonska nacionalna manjina s po tri liste. Srpska nacionalna manjina imat će dvije kandidacijske liste, a po jednu crnogorska, češka, mađarska i slovenska nacionalna manjina.

Za izbor po jednog predstavnika nacionalnih manjina pristiglo je ukupno 13 kandidatura, od toga su po tri kandidata su za predstavnika ukrajinske i židovske nacionalne manjine, dva za predstavnika talijanske manjine, a po jedan kandidat za predstavnika bugarske, njemačke, poljske, rusinske i slovačke nacionalne manjine. Za predstavnika ruske nacionalne manjine nije stigla niti jedna kandidatura, pa se izbori za predstavnika te manjine u Zagrebu neće održati.

U Zagrebu će biti 39 biračkih mjesta, uglavnom u područnim uredima gradske uprave, a zahtjevi za upis, dopunu ili ispravak popisa birača mogu se podnijeti najkasnije do 2. lipnja.

Izbori za vijeća nacionalnih manjina raspisani su prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, donesenom u prosincu 2002. u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u kojima pripadnici manjina sudjeluju s najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno ako ih u općinama i gradovima ima više od 200 ili više od 500 u županijama.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika