30.05.2007. / 09:16

Autor: Marijana Zrinjski

KONFERENCIJA O JASENOVCU

Moguća tužba protiv Hrvatske

Prema srbijanskim medijima, Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu pripremila je deklaraciju kojom zahtijeva da Vlade Bosne i Hercegovine, Srbije i Republike Srpske podignu tužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima, Židovima i Romima u Jasenovcu.

Ondje je kako tvrde srbijanski mediji tijekom drugog Svjetskog rata poginulo 700 tisuća Srba, Židova i drugih antifašista.

Ta je brojka prema službenoj izjavi Zemaljskog povjerenstva Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača 1945., puno manja i iznosi između 500 do 600 tisuća, dok primjerice u United States Holocaust Memorial Museum u Washingtonu stoji da broj jasenovačkih žrtava iznosi 100 tisuća.

Deklaracija u kojoj se predlaže da BiH, Srbija i RS podnesu zahtjev za odštetu žrtvama i njihovim potomcima na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, razmatrat će se na Plenarnoj sjednici Četvrte međunarodne konferencije o Jasenovcu, u četvrtak, u Banja Luci.

Vezane vijesti

Udžbenici bez pune istine o Drugom svjetskom ratu

Udžbenici bez pune istine o Drugom svjetskom ratu

Hrvatski državni vrh - predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem poručili su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika