30.05.2007. / 10:16

Autor: Marko Biočina

NOVI HLADNI RAT

Rusija testirala novu interkontinentalnu raketu

Rusija je testirala novi interkontinentalni balistički projektil RS-24, koji nosi više neovisnih bojnih glava, te ga je zbog toga gotovo nemoguće srušiti. Novi projektil raspolaže naprednim navigacijskim sustavom koji svakoj bojnoj glavi omogućava da pogodi različitu metu.

„Od danas Rusija ima nove projektile koji su sposobni probiti svaki postojeću ili buduću anti-balističku zaštitu. U smislu obrane i sigurnosti, Rusija ne mora brinuti za svoju budućnost“, rekao je nakon testiranja ruski ministar vanjskih poslova Sergej Ivanov.

Ovo testiranje je produkt višemjesečnog ruskog gnjeva na američke planove razmještanja komponenata raketnog štita u Poljskoj i Češkoj. Iako Amerikaci tvrde kako je svrha štita obrana od mogućih napada Irana i Sjeverne Koreje, ruski predsjednik Putin smatra kako će se na taj način uništiti krhka strateška ravnoteža snaga u Europi. Posljedica ovih događaja je činjenica da rusko-američki odnosi u zadnjih dvadeset godina nisu bili lošiji.

Nakon uspješnog lansiranja rakete RS-24, Ivanov je dao naslutiti kako Rusija ozbiljno razmišlja i o modernizaciji svog nuklearnog oružja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika