30.05.2007. / 16:39

Autor: Nina Tomljanović

HELSINKI

Ahtisaari: Sljedeći mjesec odluka o Kosovu

Ahtisaari je godinu dana posredovao u jalovim pregovorima i onda je osmislio plan koji predviđa kosovsku nezavisnost pod međunarodnim nadzorom

UN-ov izaslanik Martti Ahtisaari kazao je kako će Kosovo jednoga dana biti neovisno, ovako ili onako, pa bi se Ujedinjeni narodi morali požuriti i donijeti idući mjesec i formalnu rezoluciju o tome.

Nakon osam godina UN-ove uprave kosovska albanska većina nestrpljivo čeka nezavisnost, a o tome ima potporu Europske unije i Sjedinjenih Država. Dosad je Rusija ta koja je sprečavala pokušaje Zapada da donese rezoluciju UN-a. Ona je već dala naslutiti da će upotrijebiti pravo veta i spriječiti kosovsku nezavisnost te traži izravne pregovore između Srba i Albanaca na Kosovu.

Ahtisaari je godinu dana posredovao u jalovim pregovorima i onda je osmislio plan koji predviđa kosovsku nezavisnost pod međunarodnim nadzorom. Za finski dnevnik Helsingin Sanomat on je rekao da tu odluku treba donijeti do kraja njemačkoga predsjedanja EU-om. Dodao je da Europskoj uniji nije u interesu da se ta nesigurnost nastavi. "Inače će biti jasno da je međunarodna zajednica zakazala", rekao je Ahtisaari. "Mislim da se Kosovo kreće prema nezavisnosti u svakom slučaju. Opcije su jednostavne: rješenje koje je maksimalno organizirano ili kaotično rješenje", dodao je.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika