30.05.2007. / 17:43

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Kosor o problemima Centra za psihosocijalnu pomoć braniteljima

Ministarstvo zbog nedefinirane pravne situacije ne može riješiti različite tehničke poteškoće niti obaviti nužne popravke, pa zbog opasnosti od požara i neispravnih električnih instalacija u većem dijelu prostorija nema struje

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je Centar za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, priopćeno je iz Ministarstva.

Centar djeluje u zagrebačkom naselju Prečko kao podružnica Ministarstva za područje Zagreba i Zagrebačke županije, sukladno Nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata. Međutim centar koristi samo jedan prostor i to bez pravne osnove, jer je ugovor kojim je prostor bio privremeno dodijeljen na korištenje Centru, sklopljen između Ministarstva i Grada Zagreba, istekao 1. siječnja 2004. i od tada nije produžen.

Ministarstvo zbog nedefinirane pravne situacije ne može riješiti različite tehničke poteškoće niti obaviti nužne popravke, pa zbog opasnosti od požara i neispravnih električnih instalacija u većem dijelu prostorija nema struje. Već nekoliko puta je Kosor upućivala dopise zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću sa zahtjevom za dodjelu adekvatnih prostora, no jedino ponuđeno rješenje bilo je sklapanje novog ugovora o privremenom korištenju prostora u Prečkom za rad Centra, što je neprihvatljivo jer podrazumijeva obvezu iseljenja iz sadašnjeg prostora do 31. listopada ove godine, i to bez daljnjeg rješenja.

Županije i gradovi su sukladno novom Nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, koji je Vlada usvojila u veljači 2005. godine, dužni osigurati primjeren prostor za rad županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć, a Ministarstvo treba osigurati stručne programe i sredstva za zaposlene.

Potpredsjednica Vlade je istaknula da bi, zbog velikog opsega poslova i područja koje pokriva, Centru u Zagrebu trebala najmanje tri prostora. Podsjetila je kako je samo u Zagrebu registrirano preko 63.000 branitelja, a u razdoblju od 1991. do 2007. godine zabilježeno je ukupno 210 suicida branitelja. Najavila je da će se žurno pristupiti rješavanju problema na druge načine, budući da u zagrebačkom Poglavarstvu nema razumijevanja za to.

Vezane vijesti

17 godina mojih značajnih rezultata

17 godina mojih značajnih rezultata

Prihvaćam što će za moju smjenu glasovati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci uključila u HDZ, to je politička realnost, poručila je danas Jadranka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika