30.05.2007. / 18:51

Autor: Nina Tomljanović

BUKUREŠT

Predsjednik Rumunjske traži ostavku vlade

Dosad u Rumunjskoj nije bilo potpore prijevremenim izborima, a o njima može odlučiti samo parlament

Rumunjski predsjednik Traian Basescu zatražio je u parlamentu da vlada premijera Calina Popescua Tariceanua podnese ostavku te da se održe prijevremeni parlamentarni izbori. Unatoč rezultatima referenduma od 19. svibnja na kojem je propao njegov pokušaj opoziva Basescua, Tariceanu inzistira na tome da ostane na premijerskoj dužnosti.

To je stvorilo podjelu u izbornome tijelu i u parlamentu, rekao je Basescu. Kako bi se završilo ovo "nedemokratsko" stanje, parlament bi se morao pomiriti sa željom glasača i pristati na prijevremene izbore.

Dosad u Rumunjskoj nije bilo potpore prijevremenim izborima, a o njima može odlučiti samo parlament. Na referendumu 19. svibnja 74,33 posto glasača bilo je protiv Basescuove smjene, a na glasovanje je izašlo 43, 98 posto glasača. Nakon što je nacionalna liberalna stranka (PNL) uz potporu oporbenih stranaka i parlamenta zatražila smjenu predsjednika države zbog navodne zloupotrebe ovlasti i protuustavna djelovanja, tada je organiziran referendum. Uvjerljiva većina parlamentarnih zastupnika donijela je odluku o održavanju referenduma.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika