30.05.2007. / 19:30

Autor: Martina Zeković

SVJETSKA BANKA

Bush predložio novog predsjednika Svjetske banke

Nakon što je Paul Wolfowitz prije dva tjedna podnio ostavku na mjesto predsjednika Svjetske banke jer je unaprijedio i povećao plaću svojoj djevojci, američki predsjednik George W. Bush, u srijedu je predložio bivšeg ministra trgovine i zamjenika državne tajnice Roberta Zoellicka za novog predsjednika Svjetske banke (WB). Ostavka bivšeg predsjednika Svjetske banke stupa na snagu 30. lipnja. Robert Zoellick je "neizmjerno kvalificiran" za posao predsjednika Svjetske banke i donosi "bogato iskustvo i energiju" za ispunjavanje njezinih zadaća, izjavio je Bush i dodao kao je Zoellick u proteklih 30 godina obavljao važne dužnosti u vladi, gospodarstvu i visokom školstvu, i radio na poslovima kao što su njemačko ujedinjenje, rješavanje dugova Latinske Amerike i tranzicija postsovjetskih gospodarstava.

Kao dužnosnik administracije u proteklih šest godina i kao ministar trgovine SAD-a, pomogao je pri uvođenju Kine i Tajvana u WTO, pokrenuo krug pregovora iz Dohe i znatno povećao broj trgovinskih ugovora SAD-a, te povećao američku trgovinu s Afrikom. Igrao je vodeću ulogu u odnosima SAD-a s Kinom i često putovao u Sudan u pokušajima rješavanja krize u Darfuru. Prošle je godine dogovorio mirovni sporazum između vlade i pobunjenika, ali je on kasnije pao u vodu.

Tijekom 18 mjeseci u State Departmentu 2005/06., Zoellick je postao svojevrsni "alter ego" državne tajnice Condoleezze Rice te je vodio svoj mini-State Department, pribavivši si vlastiti portfelj interesa, kao što su Kina i Latinska Amerika, a igrao je i kritičnu ulogu u politici SAD-a prema Sudanu, objavio je The Washington Post. Navodno je već 2005. bio privremeno odabran za čelnika Svjetske banke, ali ga je Condoleezza Rice uzela za sebe, a on je pristao iz lojalnosti i straha da će kasnije gubiti bolje prilike ako odbije, stoji u listu. On bi trebao sada premostiti probleme kredibiliteta banke kod donora i primatelja pomoći.

"Zadaća Svjetske banke je pomoći u smanjivanju siromaštva i podizanju životnog standarda u najsiromašnjim zemljama svijeta. Banka pomaže tim zemljama da razviju dobru vladavinu, zdrava financijska tržišta, usvoje vlasnička prava i bore se protiv korupcije", rekao je Bush i naglasio kako su Sjedinjene Države najveći donator WB-a.

Prema tradiciji staroj 60 godina, predsjednik SAD-a ima pravo izbora čelnika Svjetske banke, dok Europa bira predsjednika sestrinske financijske institucije Međunarodnog monetarnog fonda. Međutim, Odbor izvršnih direktora, čija 24 člana predstavljaju 185 zemalja članica banke, treba potvrditi Zoellickovo imenovanje.

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika