30.05.2007. / 19:50

Autor: Martina Zeković

THE ECONOMIST

Norveška najmiroljubivija država na svijetu, Hrvatska na 67. mjestu

Prema rezultatima istraživanja stručne skupine lista The Economist, Norveška je najmiroljubivija država svijeta, Irak je posljednji na popisu od 121 zemlje, a Hrvatska je na 67. mjestu. Iza Norveške nalaze se Novi Zeland i Danska, zatim Irska, Japan, Finska i Švedska, a na dnu su popisa Sudan, Izrael i Rusija. Sjedinjene Države su tek na 96. mjestu. Odmah iza Hrvatske, koja se nalazi negdje na sredini popisa, navode se Jordan, Namibija, Senegal i Nikaragva, a slijede je Malavi, Bolivija i Peru. Slovenija se nalazi na visokom 15. mjestu, dok se BiH, Makedonija i Srbija nalaze iza Hrvatske na 75., 82. i 84. mjestu. To su ujedno jedine europske zemlje, uz Tursku, Ukrajinu, Rusiju i Moldaviju, koje je Hrvatska nadvisila na ovom popisu.

Takozvani Globalni indeks mira ocjenjuje države prema 24 kriterija, od raširenosti nasilja i organiziranog kriminala do izdataka za vojsku.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika