31.05.2007. / 12:29

Autor: Nina Tomljanović

HAZU

Hrvatska bi u EU mogla bez svog jezika

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti jučer je upozorila javnost da bi Hrvatska mogla ući u EU bez svoga jezika, točnije da će sve zemlje zapadnog Balkana u EU morati koristiti jedan, zajednički jezik

“Na različitim razinama u Europi, od pojedinaca i nekih institucija dolaze poruke prema kojima bi se narodi zapadnoga Balkana morali dogovoriti o zajedničkom jeziku s kojim će svi ući u EU, pa bi se i ime jezika moralo mijenjati. Umjesto nekadašnjeg srpsko-hrvatskoga, vjerojatno se sprema bošnjačko-crnogorsko-hrvatsko-srpski jezik”, stoji u dokumentu kojeg je prihvatilo i objavilo Predsjedništvo HAZU.

Jučer je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti upozorila javnost da bi Hrvatska mogla ući u EU bez svoga jezika, točnije da će sve zemlje zapadnog Balkana u EU morati koristiti jedan, zajednički jezik.

Dokument će biti dostavljen i hrvatskoj Vladi, od koje HAZU očekuje da u sklopu pregovora s EU “odlučno, u pravnom obliku postavi i pitanje hrvatskog jezika”. Treba se ''odlučno usprotiviti pokušaju da se Hrvatima u ime europske slobode za sve narode opet nametne jaram nekoga zajedničkog i jedinstvenog jezika'', smatraju akademici.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika