31.05.2007. / 14:32

Autor: Marijana Zrinjski

IZNUDA

SDP: "Kalmeta je morao znati da je njegov vozač reketar"

Saborski zastupnici SDP-a Slavko Linić i Ivica Pančić zaključili su u četvrtak da Danijel Miočić, vozač ministra prometa i razvitka Božidara Kalmete, nije mogao počiniti iznude za koje ga se optužuje bez znanja svog šefa. Stoga zahtijevaju od premijera Ive Sanadera da se očituje o tom slučaju te kaže hoće li ministra čije su ministarstvo članovi oporbe i prije optuživali za nezakonitosti u radu, smijeniti ili će ga podržati.

"Ministrov vozač ovo ne može raditi, a da ministar za to ne sazna u roku od dva, tri dana", rekao Pančić te dodao: "Premijer i ministar moraju odgovoriti može li vozač u Vladi dogovoriti državni posao, a potom i ići u naplatu tog posla. Je li taj vozač samo jedna karika u lancu kriminala, koji je danas na djelu u ovom ministarstvu, a i u širem segmentu državne uprave".

Podsjetimo Istražni centar Županijskog suda u Karlovcu u ponedjeljak donio je rješenje o provedbi istrage protiv šestorice osumnjičenih za pokušaj iznude znatne svote novca od Miće Valentića, građevinskog obrtnika i ugostitelja iz Cetingrada. Identitet osumnjičenih, kojima je određen jednomjesečni pritvor, nije objavljen, no otkrilo se da je među njima i Kalmetin vozač Daniel Miočić.

Iako 22 godine radi u zadarskoj gradskoj upravi, službeni ministrov vozač s plaćom od četiri i pol tisuće kuna, u elitnoj zadarskoj četvrti Mocire, posjeduje vilu vrijednu oko milijun eura. Miočić se također dovodi u vezu s pekarnicom Foša, koja opskrbljuje velik dio zadarskih trgovina kruhom.

Kalmeta je u četvrtak izjavio da misli kako mu Sanader vjeruje da nije umiješan u mutne poslove svog vozača, te da apsolutno podržava policijsku istragu protiv Miočića. Na novinarsko pitanje je li Miočić pri zapošljavanju u Ministarstvu prošao sigurnosnu provjeru, Kalmeta je odgovorio niječno. Odgovore na pitanja otkud Miočiću velika kuća u Zadru i je li tu kuću projektirao državni tajnik u njegovu ministarstvu Zdravko Livaković, Kalmeta nije imao.

Svom je vozaču, kaže, vjerovao, pa ga je poveo sa sobom kad je postao ministar. Unatoč kuloarskim pričama da je Miočić bio prvi Kalmetin čovjek od povjerenja, te da je zapravo bio njegov neformalni tajnik bez kojeg se do njega nije ni moglo doći, Kalmeta tvrdi da ga s Miočićem ne veže neko posebno prijateljstvo.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika