31.05.2007. / 16:52

Autor: Martina Zeković

VELIKA BRITANIJA

Concorde bi opet mogao poletjeti

Skupina bivših pilota i biznismena tvrdi da je pronašla Concorde koji bi za tri godine mogao početi ponovno letjeti. Britanski poduzetnik Richard Branson obećao im je dati milijun funti od ukupno 15 milijuna koliko bi taj pothvat mogao koštati. Primjerak Concordea za koji se ova skupina zanima, trenutno se nalazi u muzeju pokraj Pariza što bi moglo otežati provođenje njihovog plana obzirom na francusku birokraciju. Ipak, skupina za spašavanje Concordea tvrdi da imaju podršku 30.000 ljudi i da trenutno pregovaraju sa velikim investitorima.

Concorde je povučen iz korištenja 2003., nakon što je letio 27 godina. Anglo-francuski Concorde nije bio ni prvi ni jedini supersonični avion. U prosincu 1968. TU-144 prošao je svoj prvi pokusni let, a u ožujku 1969. slijedio ga je Concorde. TU-144 doživio je 1973. nesreću u Parizu na zračnom showu, ali se nastavio proizvoditi sve do 1978. Concorde je također doživio nesreću kada je se jedan primjerak tog zrakoplova Air Francea srušio odmah nakon polijetanja sa pariškog aerodroma Charles de Gaulle, 2000. godine. To je dovelo do prizemljenja Concordea koji više nikada nisu poletjeli.

Vezane vijesti

U Švedskoj otkazano 500 letova zbog štrajka pilota

U Švedskoj otkazano 500 letova zbog štrajka pilota

Gotovo 500 letova otkazano je u Švedskoj zbog štrajka pilota koji je pogodio oko 25.000 putnika, priopćeno je iz sindikalnih izvora. Otkazivanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika