31.05.2007. / 17:57

Autor: Martina Zeković

ANKETA

Kako su hrvatski tinejdžeri ocijenili svoje roditelje

Istraživanjem u kojem je sudjelovalo 300 srednjoškolaca iz Osijeka, Pule, Rijeke, Splita i Zagreba, urednici Reader's Digesta željeli su pokazati kako bi roditelji prošli kada bi djeca, poput nastavnika na kraju školske godine, ocjenjivala odgojne zadaće svojih majki i očeva. Urednici časopisa sastavili su, uz pomoć stručnjaka, upitnik sa 30 tvrdnji (pomoć oko zadaća, kvalitetan razgovor, sigurnost doma, pokazivanje naklonosti i osjećaja, modni i glazbeni ukus...), a srednjoškolci su svojim roditeljima trebali dati jednu od školskih ocjena: od 1 (nedovoljan) do 5 (izvrstan).

Tinejdžeri su procijenjivali jesu li im roditelji prestrogi ili dovoljno strogi, jesu li “kul” ili “u banani”, te što će činiti drukčije jednog dana kad i sami budu roditelji. Na ljestvici od 1 do 10, na pitanje koliko su im roditelji "kul", ispitanici su dali prosječnu ocjenu 7,4. Najkul mame imaju pulski adolescenti (ocijenjene su s 7,8), a svojih se majki najviše stide riječki i splitski učenici (prosječna ocjena 6,9).

Bez šanse za popravni ispit ostalo je 1,3 posto majki i 3,8 posto očeva - pali su na kraju ove školske godine! Ipak, hrvatski adolescenti zadovoljni su svojim roditeljima pa je 40 posto majki i 30 posto očeva godinu prošlo sa završnom ocjenom odličan.

Tinejdžeri, međutim, jasno poručuju roditeljima da trebaju znatno popraviti komunikacijske vještine, posebice očevi kojima mladi zamjeraju netoleranciju i nametanje stavova i mišljenja. U razgovore o obiteljskim stvarima svoju djecu kvalitetno ne uključuje 45 posto očeva i 36 posto majki.

Osim toga, čak 42 posto majki i 49 posto očeva tijekom razgovora s djetetom viče i gubi strpljenje, a dobar savjet bez prodike i pametovanja ne može dati 55 posto očeva i 44 posto majki.

Što se tiče razgovora 27 posto majki i 36 posto očeva dobilo je ocjenu nedovoljan, a najgore su prošli roditelji riječkih srednjoškolaca. Dr.Marina Kuzman, specijalistica školske medicine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kaže kako tek jedan od pet dječaka i dvije od pet djevojčica informacije o spolnim bolestima dobiju u obitelji.

Među majkama ima više odlikašica, a očeve su klinci gotovo triput češće "rušili". Mame imaju bolje ocjene za 17 tvrdnji, a očevi samo kod smisla za humor (77 posto petica ili četvorki) i kvaliteti vožnje (89 posto). Majki su za snalaženje za volanom dobile jedinicu u 26 posto, a mame iz Splita najlošije voze.

Premda majke u 73 posto slučajeva dobivaju ocjenu izvrstan ili vrlo dobar za brigu o pravilnoj prehrani, tu su znatno lošije prošle osječke majke – čini se da mladi naraštaji Slavonaca ne ljube osobito kulen, slaninu i žgance s obiteljskog stola.

Na ljestvici između strogoće (1) i popustljivosti (10), majke su dobile prosječnu ocjenu 6,6, a očevi 6,5. Osječki tate pokazali su se najblažima: ocijenjeni su s vrlo popustljivih 8,3. Splitski i riječki srednjoškolci dali su svojim majkama i očevima "strogu" ocjenu – 6, što znači da ne zamjeraju roditeljima postavljena pravila i načela kojih se moraju pridržavati.

Vezane vijesti

Grčka: Nova demokracija vodi u anketama

Grčka: Nova demokracija vodi u anketama

Grčka konzervativna stranka Nova demokracija, koja podupire oštre mjere štednje u zamjenu za međunarodnu pomoć, ima blago vodstvo pred ljevičarskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika